Претрага
Close this search box.
Organizovane obuke za prvu pomoć i psiho-socijalnu podršku

Crveni krst Crne Gore je u periodu od 11. do 13. marta ove godine, u Domu solidarnosti u Sutomoru, organizovao obuku za instruktore prve pomoći i obuku za pružanje psiho-socijalne pomoći, u sklopu projekta Health in emergencies koji se implementira uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC). Ukupno je učestvovalo 37 mladih volontera iz opštinskih organizacija širom Crne Gore.

Obje obuke obuhvatale su praktični i teorijski dio. Obuka za instruktore prve pomoći pomogla je polaznicima da poboljšaju svoje vještine u oblasti prve pomoći i unaprijede komunikacione sposobnosti  u javnim prezentacijama. Pored navedenog, imali su priliku da saznaju nove vještine i doktrine u prvoj pomoći i upoznaju se sa AED uređajem (automatski eksterni defibrilator). U narednom periodu, ovi kandidati će svoje vještine i znanje prenijeti na druge kroz držanje obuka i predavanja na temu prve pomoći.

Obuka za pružanje psiho-socijalne pomoći bavila se različitim temama, a neke od njih su: stres, kriza, trauma, uobičajene reakcije ljudi na krizu, psihološka prva pomoć, psiho-socijalna podrška, aktivno slušanje, stručna pomoć, prevencija samoubistva, podrška u procesu tugovanja usljed gubitka, i mnoge druge. Volonteri će svoje znanje dalje prenijeti kroz radionice za osnovce i srednjoškolce na temu uobičajenih reakcija na krizne situacije.