Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za neformalne njegovatelje i volontere za rad sa starijim licima

Crveni krst Crne Gore je u periodu od 20. do 22. decembra 2021. godine u Bijelom Polju, održao trodnevnu obuku za 20 volontera i neformalnih njegovatelja o komunikaciji i podršci osobama sa demencijom.

Cilj ove obuke je da što bolje pripremi volontere za pružanjje usluge podrške za ljude koji imaju demenciju. Usluge obuhvataju kućne posjete osoba koje boluju od demencije, kao i mjere prevencije i po prvi put se sprovode u Crnoj Gori.

Učesnici obuke su stekli znanja o tome šta je to demencija i kako je prepoznati, koji su simptomi Alchajmerove bolesti i šta mogu očekivati od korisnika, na koji način komunicirati sa korisnikom, kako riješiti konflikt i kome se obratiti za pomoć. Obuku je vodila predstavnica Ministarstva zdravlja.

Ova usluga pruža se u okviru Centara za njegu u Baru i Bijelom Polju. Volonteri i neformalni njegovatelji iz Bara će obuku za rad sa osobama sa demencijom  proći u početkom 2022. godine

Obuka je jedna od aktivnosti projekta „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“ koji Crveni krst Crne Gore sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Austrijskim Crvenim krstom Österreichisches Rotes Kreuz, a uz finansijsku podrsku Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj Austrian Development Agency.