Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Doprinos socijalnoj inkluziji i integraciji migranata i izbjeglica kroz smanjenje diksriminacije i povećanje zaposlenosti

O projektu:

Opšti cilj projekta je doprinos socijalnoj inkluziji i integraciji migranata i izbjeglica kroz smanjenje diskriminacije i povećanje zaposlenosti. To će biti urađeno kroz kreiranje volunteer-based buddy sistema za podršku migrantima u njihovoj profesionalnoj integraciji, zajedno sa obukama vezanim za probleme zapošljavanja, kao i kroz podizanje svijesti o ovom problemu kod potencijalnih poslodavaca. Projekat je finansiran od strane Švajcarskog Crvenog krsta i period trajanja je od 01. januara do 31. decembra 2021. godine.

Aktivnosti projekta se sprovode u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i drugim relevantnim institucijama i organizacijama i podrška je trenutnom sistemu za zapošljavanje te ranjive grupe. 

Planirane aktivnosti:

–  Kreiranje projektne radne grupe za praćenje i sprovođenje aktivnosti projekta;

– Organizacija 3 info sesije sa korisnicima za prikupljanje informacija o potencijalnim kvalifikacijama za zapošljavanje i interesima; 

– Organizacija 6 sesija o socijalnim i kulturnim razlikama u pogledu zemlje porijekla, profesionalnoj komunikaciji i rešavanju sukoba, rizicima trgovine ljudima na radu i mjerama prevencije;

–  Organizacija 2 informativne sesije sa potencijalnim poslodavcima na osnovu kvalifikacija i preferencija korisnika;

–  Obezbeđivanje alata i opreme za 10 korisnika i njihovo samozapošljavanje; 

– Objavljivanje uspješnih priča o migrantima i izbjeglicama u Crnoj Gori, promovišući njihovu socijalnu inkluziju.

Ciljne grupe:

Crveni krst Crne Gore će pružati usluge i podršku za 30 lica kojima je odobrena međunarodna i / ili supsidijarna zaštita u Crnoj Gori.

Pored toga, CKCG će informisati 50 poslodavaca u Crnoj Gori, podižući svijest o izbjegličkim pitanjima i smanjujući diskriminaciju u zapošljavanju. 

Rezultati:

Na kraju projekta imaćemo 30 zaposlenih osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, kao i povećan broj poslodavaca koji bi izašli u susret prilikom zapošljavanja i integracije migranata i izbjeglica.