Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne gore uz građane Avganistana

Prethodnih dana smo svjedoci dešavanja u Avganistanu gdje je došlo do promjene režima i tom prilikom je zabilježen pokušaj masovnog napuštanja zemlje od strane civilnog stanovništva u strahu od odmazde i usljed zabrinutosti za sopstvenu bezbjednost.

Crveni krst Crne Gore, kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, se pridružuje pružanju podrške i pomoći građanima Avganistana i kolegama Crvenog polumjeseca Avganistana, Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK) i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK), koji i dalje nastavljaju da rade na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Imajući u obzir dešavanja, podržavamo inicijative da granice moraju ostati otvorene za sve ljude koji žele da napuste Avganistan kao i inicijativi da se zemlje Evrope uzdrže od deportovanja avganistanskih državljana imajući u vidu kršenja ljudskih prava naročito kada su u pitanju žene i djevojčice.

Pozivamo sve relevantne aktere da pokažu solidarnost i nastave da pomažu zaštitu ljudskih prava, kako u Crnoj Gori tako i širom Evrope za sve izbjeglice i migrante.