Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Ambasadorka Austrije i šef Unicef-a posjetili aktivnosti Crvenog krsta na Koniku

Ambasadorka Republike Austrije Nj.E. Anna Jankovic, zajedno sa šefom predstavništva Unicef-a u Crnoj Gori UNICEF Montenegro Huanom Santanderom i predstavnicima Institut za javno zdravlje Crne Gore, posjetila je danas naselje na Koniku gdje stanuju pripadnici romske i egipćanske (RE) populacije.

Ona se najprije sastala sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore Jelenom Dubak u cilju razmjene informacija o radu naše organizacije sa pomenutom populacijom, prevashodo u sferi poboljšanja zdravlja stanovnika Vrela Ribničkih.

Kako Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Institutom za javno zdravlje od 2004. godine aktivno radi na podizanju svijesti RE porodica o važnosti zravlja I brige o istom, kroz radionice Porodičnog centra u kojima su najčešći posjetioci žene, majke, buduće majke i bake, tako je i ambasadorka izrazila želju da prisustvuje jednoj od preventivnih radionica i porazgovara sa pripadnicima RE populacije na Koniku.

Pored razgovora sa učesnicama radionica, ambasadorka i šef Unicef-a posjetili su i RE preduzetnike, koji su uz podršku naše organizacije započeli samostalne biznise krajem protekle godine. Delegacija je imala priliku da na licu mjesta pogleda rad RE preduzetnika i porazgovara sa njima o načinu njihovog poslovanja, mogućoj podršci i planovima za budućnost.

Podsjećamo, Crveni krst Crne Gore je u oktobru 2020. godine pomogao otvaranje biznis-inkubatora na Koniku u okviru kojih je 9 RE preduzetnika započelo poslove frizera, šnajdera, stolara, električara i kozmetičara.

 Cilj projekta je da doprinese osnaživanju žena Roma i Egipćana (RE) koje žive u Crnoj Gori (Konik, Podgorica) i smanji negativni socio-ekonomski uticaj izazvan COVID-19, poboljšavajući njihov pristup socijalno-zdravstvenim uslugama i zapošljavanju.

Pripadnice RE populacije će biti podržane u vođenju njihovih biznisa i pohađanju obrazovnih i stručnih kurseva radi povećanja njihovih tehničkih vještina i svijesti o zdravlju i rodno zasnovanom nasilju.