Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Život u parčadima

Harkov, Harkovska oblast

Irene je inženjerka sa doktoratom u toj oblasti, ali život je za nju imao druge planove. Uz supruga umjetnika spoznala je da je umjetnost i njen poziv. Zajedno su osnovali umjetnički studio gdje su organizovali časove umjetnosti za djecu i odrasle, a prije par godina su uspjeli da kupe prostor. Maštali su da u njemu jednog dana stvore umjetničku oazu. Izgradili su život koji nijesu bili spremni da ostave tek tako.

Sve su pokušali. Skoro šest mjeseci od početka oružanog sukoba u Ukrajini Irene, njen suprug i sin su održavali nadu da će rat prestati, da će sve biti kao prije. Nijesu željeli… Nijesu mogli da vjeruju da im je život prosto stao u momentu.

Bez informacija kako da se zaštite danima su živjeli u svom kupatilu. Vlažni i memljivi podrumi nijesu mogli poslužiti kao zamjena za sigurna skloništa. U njima se teško moglo i disati. Razbijena prozorska stakla i prazna okna su bila svuda. Ljudi gube živote čekajući u dugim redovima ispred prodavnica i apoteka jer ih niko nije upozorio da nije bezbjedno da napuštaju domove. Bilo je dovoljno razloga da pronađu utočište u selu kod prijatelja u nadi da će brzo biti gotovo.

Šest mjeseci kasnije,  kako Irene kaže „pokušavaju da sastave svoje ličnosti iz parčadi u koja su se rasprsle“. „Teško je odlučiti da odeš“, dodaje.

Irene, njen suprug, sin i mačka Margo danas su u Tivtu. Za Crveni krst Tivat su saznali preko grupe na društvenim mrežama i odlučili su da se obrate za pomoć. Tu su prvi put uspjeli da na kratko ostave po strani brige prisustvujući radionicama i u razgovoru sa drugim ljudima. Nije lako ne razmišljati o svemu što se desilo i ne predviđati najrazličitija scenarija budućnosti. U Crvenom krstu ih podsjećaju da su i da će biti uz njih.

A dug je put pred njima. I dalje će zvuk slijetanja putničkog aviona izazivati jezu, a vatromet buditi najstrašnije slutnje. Pitanja koja počinju sa „kako dalje“ još neko vrijeme će ostati bez odgovora, a zagrljaj porodici na drugom dijelu svijeta samo virtuelan.

Ali znajte – nijeste sami!

 

* Od početka krize u Ukrajini Crveni krst Crne Gore pruža podršku ukrajinskim izbjeglicama u vidu informisanja, pružanja psihosocijalne i psihološke podrške, organizovanog učenja jezika, medicinskih asistencija, prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći.