Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Žene romske populacije posjetile NP „Lovćen“

Crveni krst Crne Gore, kroz projekat koji podržava Evropska komisija pod nazivom „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE i drugih I/RL lica sa područja kampa Konik, faza II“, 21. jula je organizovao jednodnevni izlet za žene Romkinje, koje su imale priliku da posjete NP „Lovćen“ i Ivanova korita.

Redovne posjetiteljke radionica Porodičnog centra, sa kojima se radi na promociji zdravlja, prevenciji bolesti, zdravlju djece, kojima se organizuju i radionice ručne radionosti itd. izrazile su želju da posjete Nacionalni park „Lovćen“ i saznaju više o istoriji i kulturi stare Crne Gore. Njih 39 su posjetile i Mauzolej na Lovćenu i uživale u pogledu na zemlju u kojoj žive, a u povratku su se odmorile na Ivanovim koritima. U cilju zbližavanja zajednica na Koniku, sa njima je Park posjetilo i nekoliko žena koje stanuju u naseljima iz okoline kampova Konik.

Romkinje na Lovcenu

 Osim sa ženama, tokom ljeta, Crveni krst organizuje i aktivnosti sa djecom RE populacije, pa je tako u protekloj sedmici 17 školaraca posjetilo bioskop Cineplexx u tržnom centru Delta city i uživalo u projekciji dječijeg filma „Malci“. Posjeta bioskopu za školarce koji redovno pohađaju muzičke radionice Crvenog krsta na Koniku, organizovana je kroz projekat „Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori“, koji je finansijski podržao Danski Crveni krst.