Претрага
Close this search box.
Žene romske populacije posjetile NP „Lovćen“

Crveni krst Crne Gore, kroz projekat koji podržava Evropska komisija pod nazivom „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE i drugih I/RL lica sa područja kampa Konik, faza II“, 21. jula je organizovao jednodnevni izlet za žene Romkinje, koje su imale priliku da posjete NP „Lovćen“ i Ivanova korita.

Redovne posjetiteljke radionica Porodičnog centra, sa kojima se radi na promociji zdravlja, prevenciji bolesti, zdravlju djece, kojima se organizuju i radionice ručne radionosti itd. izrazile su želju da posjete Nacionalni park „Lovćen“ i saznaju više o istoriji i kulturi stare Crne Gore. Njih 39 su posjetile i Mauzolej na Lovćenu i uživale u pogledu na zemlju u kojoj žive, a u povratku su se odmorile na Ivanovim koritima. U cilju zbližavanja zajednica na Koniku, sa njima je Park posjetilo i nekoliko žena koje stanuju u naseljima iz okoline kampova Konik.

Romkinje na Lovcenu

 Osim sa ženama, tokom ljeta, Crveni krst organizuje i aktivnosti sa djecom RE populacije, pa je tako u protekloj sedmici 17 školaraca posjetilo bioskop Cineplexx u tržnom centru Delta city i uživalo u projekciji dječijeg filma „Malci“. Posjeta bioskopu za školarce koji redovno pohađaju muzičke radionice Crvenog krsta na Koniku, organizovana je kroz projekat „Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori“, koji je finansijski podržao Danski Crveni krst.