Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Žene romske populacije posjetile Bar

Pripadnice romske populacije iz Kampova Konik posjetile su crnogorsko primorje u okviru jednodnevnog izleta u gradu pod Rumijom.

Oko 35 žena, redovnih posjetiteljki radionica Porodičnog centra, koje Crveni krst Crne Gore organizuje za žene, buduće majke i bake, obišlo je grad Bar, a u okviru jednodnevne posjete, žene su imale priliku da vide i Luku Bar, prošetaju obalom, posjete Dvorac kralja Nikole i obiđu zidine Starog grada. 

Foto 1

 Žene, koje zaista uživaju u ovim organizovanim posjetama, po prvi put, imaju priliku da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore i posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje. Ove posjete, kojih će u narednom periodu biti još više, organizovane su kroz projekat „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE lica iz Kampova Konik, faza II“, za koji je sredstva obezbijedila Evropska komisija. 

U junu mjesecu, žene će posjetiti Ivanova korita i Mauzolej na Lovćenu, dok je za jul planirana posjeta Biogradskoj gori i jezeru. 

Kroz ovakve aktivnosti, žene imaju i priliku da se druže međusobno, ali i sa pripadnicama neromske populacije iz okoline Konika. Kako bi se socijalizovale i zbližile sa stanovnicama ostalih podgoričkih naselja, ovakve aktivnosti će u narednom periodu biti češće organizovane. Naime, u okviru planiranog rehabilitacionog boravka u Sutomoru od 21. do 24. maja, Romkinje iz Kampova Konik će organizovati radionice u saradnji sa ženama neromske populacije iz okolnih naselja. 

Nakon izleta, žene Romkinje su dale doprinos i obilježavanju Nedjelje Crvenog krsta, u okviru koje su pripremile izložbu odjevnih komada, koje su predstavile na Trgu Republike u Podgorici.