Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Žene iz kampova Konik posjetile Skadar

Crveni krst Crne Gore je u petak, 10. marta, povodom Međunarodnog dana žena, organizovao jednodnevni izlet u Skadar za 37 žena romske populacije i 5 žena iz okruženja područja kampova Konik, sa ciljem zbližavanja žena iz kampova Konik sa ženama domicilne populacije.

Ova aktivnost realizovana je kroz projekat Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa, koji je finansijski podržala Delegacija EU u Crnoj Gori.

Kao  redovne  učesnice radionica Porodični centar, koje Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koje imaju za cilj jačanje žene i njene uloge u porodici,  one su  izrazile  želju da posjete Skadar, jer do sada nijesu imale priliku da obiđu nijedan grad iz država regiona.

Izlet Romkinja do Skadra 10. mart

Crveni krst Crne Gore je, tokom posjete Skadru, omogućio ovim ženama da obiđu najvažnije istorijske objekte: tvrđavu Rozafa, turska kupatila i Olovnu džamiju.

S obzirom da Crveni krst Crne Gore kroz svoje aktivnosti stavlja najveći akcenat  na obrazovanje i integraciju romske populacije u društvo, za  djevojke učesnice radionice, koje su kroz našu pomoć stekle osnovno obrazovanje, omogućen je obilazak i Univerziteta Skadar, kao i njegove biblioteke koja sadrži 250.000 knjiga, a obišle su i pozorište Miđeni.

Učesnice Porodičnog centra su prije odlaska u Skadar obradovale koordinatorku ovih radionica, Milku Žižić. Ženi, koja im se nesebično davala i bila ruka prijateljstva, podrške, ali ponekad i čvrsta, od davne 2004. godine, redovne članice istih su 8. marta napravile posebno iznenađenje i uručile brojne poklone, među kojima se našlo cvijeće, slatkiši, ali i mnogi asesoari. Njihova teta Milka, kako je zovu od milja, nije toga dana planirala da održi sa njima redovnu radionicu, ali su one odlučile da joj prirede iznenađenje, poslale djecu po nju u kancelariju Crvenog krsta koja su je dovela do mjesta gdje se održavaju radionice, a kada je otvorila vrata, Milku je dočekalo iznenađenje – puna sala „njenih“ žena, pokloni i iskreni osmijesi i čestitke.