Претрага
Close this search box.
Žene iz kampova Konik posjetile Grahovo

Crveni krst Crne Gore je u utorak, 11. jula,  kroz projekat „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE lica iz kampova Konik, faza II“, organizovao jednodnevni izlet na Grahovo  za 44  žena romske i neromske populacije, koje žive u kampovima Konik i njihovom okruženju.

Žene koje su učestvovale na izletu su redovne  učesnice radionice Porodični centar, koju Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koja ima za cilj jačanje žene i njene uloge u porodici. Pored korisnih tema o kojima razgovaraju, posjete ljekara iz raznih oblasti, kurseva za šivenje i ručne radinosti i ostalih aktivnosti koje se realizuju u sklopu radionica Porodičnog centra, Crveni krst Crne Gore redovno organizuje izlete. Ovakve aktivnosti omogućavaju druženje i van kampa, odnosno kratak odmor od svakodnevice, kao i zbližavanje zajednica, kroz druženje žena koji žive u kampu i u njegovom okruženju. Ovoga puta su polaznice radionca izrazile  želju da posjete Grahovo,  jer do sada nijesu imale priliku da obiđu i taj dio istorijske i kulturne baštine opštine Nikšić.

Posjeta Romkinja Grahovu

 Crveni krst Crne Gore omogućio je ženama da obiđu više znamenitosti Grahova. Jedna od njih je Botanička baštu (Arboretum), koju je zasadila porodica Kovačević, a od 2000. godine, ona je upisana kao spomenik prirode i zaštićena od strane države. Prisutne je vlasnik bašte Goran Kovačević informisao da  tu raste 127 rijetkih biljaka, koje su donešene iz raznih krajeva svijeta i da je  većina  velikih dimenzija. 

Nakon prijatnog odmora u okviru Botaničke baste, žene su posjetile i Grahovsko jezero, gdje su se i kupale, kao i spomenike koji se nalaze u njegovoj blizini.

Bez obzira na vreli julski dan, žene su uživale u dugoj šetnji, koja je jedini pravi način da se uoče ljepote Grahova. One su na kraju izleta odmah pokazale interesovanje za naredni izlet, jer žele da upoznaju što više interesantnih mjesta svoje zemlje.

„Plan Crvenog krsta Crne Gore je da do kraja godine organizuje još 3 slična izleta na mjesta za koja žene pokažu najveće interesovanje, jer ove vrste izleta pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore, kao i da posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje, a zbog teških uslova života i nemaštine, nemaju  priliku da obiđu  kulturno značajnija mjesta u Crnoj Gori, koja su do sada obilazile  u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore“ – izjavila je Milka Žižić, koordinatorka Porodičnog centra.