Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Žene Bara kuvaju za starije sugrađane

Ove nedelje Crveni krst Bar u saradnji sa grupom „Žene Bara kuvaju“ pokrenuo je humanitarnu akciju pripreme obroka za socijalno ugrožene starije osobe.


Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar već dugi niz godina uspješno realizuje program Briga o starijim osobama i pruža podršku za oko 115 starijih iz gradskog i seoskog područja. Upravo za korisnike ovog programa će se u narednom periodu pripremati oko 60 obroka nedeljno, sa ciljem da im se olakša svakodnevica. Grupa „Žene Bara kuvaju“, koja je nastala spontano u želji da se dijele recepti nacionalne kuhinje, odmah po saznanju da u Baru postoji veći broj ljudi kojima je ovaj vid podrške potreban angažovala se oko pripreme plana i rasporeda kuvanja. Obroke će pripremati članovi grupe dok će distribuciju istih vršiti volonteri i gerontodomaćice Crvenog krsta Bar. U utorak, 6. februara, podijeljeno je prvih 10 obroka, dok je za srijedu planirano 18. Uz kuvano jelo korisnici dobijaju i pite, proju, kolače ili voće. 

Zene bara kuvaju za starije 2

Tokom prvog dana realizacije akciji su se odazvale i private zdravstvene ustanove – Ordinacija dr Gine Masoničić, labaratorija Vuksanović i PZU Kalinić. Dr Gina Masoničić donirala je vaučere za besplatne internističke preglede, labaratorija Vuksanović vaučere za vađenje krvi, dok će Dr Valentina Kalinić sa medicinskom sestrom Snežanom Pavličević u narednom periodu volonterski obilaziti osobe prema spisku Crvenog krsta Bar. 

Zene Bara kuvaju za starije 1

Ova nesvakidašnja humana ideja dokaz je da aktivni građani mogu značajno doprinijeti rešavanju problema zajednice i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Crveni krst Crne Gore koristi priliku da zahvali svima koji su odlučili da dobrovoljno podijele svoj obrok sa drugima i poziva sve koji su zainteresovani da se priključe akciji tako što će kontaktirati Crveni krst Bar ili grupu Žene Bara kuvaju. Ukoliko niste u mogućnosti da pripremate obroke vaša donacija može biti nabavka namirnica potrebnih za pripremu obroka, higijena, gorivo potrebno za distribuciju obroka itd. 

Vaše malo nekome je puno!