Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Zdravo starenje za sve generacije

Moje ime je Amar Đulamerović, imam devet godina, učenik sam trećeg razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić“ i od skoro sam volonter Crvenog krsta Bar. O Crvenom krstu sam mnogo čuo od moje komšinice koja je dugo godina volonterka i ja sam poželio da joj pomognem u njenom radu. Obećala je da će me pozvati kada bude neka aktivnost u kojoj mogu da učestvujem i tako je i bilo, održala je obećanje.

 Prvo smo razgovarali o tome kako svaki volonter treba da se ponaša, da imamo svoja prava, ali i obaveze. Rekla mi je da ćemo da pripremimo zajedno radionicu koju ćemo održati u mom odjeljenju, a tema je „Zdravo starenje“. Ja sam joj rekao:  „Ali mi nismo stari, mi smo još mali“. Objasnila mi je da je baš to jako važno, da mi mladi znamo kako da se ponašamo i da čuvamo svoje zdravlje jer svakim danom svako od nas je stariji i da treba još od malena da vodimo računa o svom zdravlju. I shvatio sam da je u pravu i poželio da objasnim to svojim drugarima iz odjeljenja.

Amar Bar

Prvo smo izrezali mnogo crvenih srca i opet mi nije bilo jasno kakve to sad ima veze sa zdravljem, ali mi je ona objasnila i shvatio sam da je ljubav jako važna i za naše tijelo, ali i za naš um. Da treba da posmatramo svakog čovjeka kao nekog vrijednog poštovanja i ljubavi i da samo tako možemo da gradimo zdrave odnose sa ljudima, a to je jako važno za naše zdravlje.

Zatim smo tražili na Internetu zagonetke koje opisuju voće i povrće, odštampali smo ih i ja sam ih više puta pročitao, da bih mogao bez greške da ih pročitam i mojim drugovima i drugaricama. Oni treba da pogode o kom voću ili povrću je riječ. To će im biti baš zabavno, a i ponovićemo ono što smo već sa učiteljicom učili da je jako važno da se hranimo zdravo.

Zatim smo odlučili koje vježbe da im pokažemo da uradimo zajedno. Nazvali smo ih „Vježbe u učionici“, jer će svako da radi vježbe sa svog mjesta, tako želimo da poručimo mojim vršnjacima da nam ne treba uvijek puno prostora i da možemo svakodnevno da radimo npr. vježbe istezanja na odmoru i da ćemo se tako osjećati bolje i popraviti svoje zdravlje.

Sve ovo što sam vam rekao smo i uradili na času, bilo je zabavno i poučno i želim i dalje da učestvujem u ovim radionicama i da mojim vršnjacima prenesem ono što sam naučio.