Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Zdravo starenje – obuka za trenere

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK/CP), u periodu 17-19. januar, u Domu solidarnosti u Sutomoru, organizuje obuku za trenere na temu zdravog starenja.


Trodnevnu obuku pohađaju zaposleni i volonteri iz oblasti socijalnih i zdravstvenih djelatnosti, brojnih zemalja: Srbija, Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Bjelorusija, Irak, Mongolija, Gruzija, Jermenija, Argentina, Albanija, Slovenija, Crna Gora… Tokom tri dana svi učesnici će imati priliku da čuju nešto više o: globalnom trendu ubrzanog starenja, o prevenciji socijalne izolacije, neprenosivih bolesti, padova, o značaju fizičke aktivnosti, zdrave ishrane, o učenju tokom cijelog života i promjeni ponašanja. Cijela obuka bazirana je na priručniku koji je kreirala MFCK/CP uz pomoć brojnih nacionalnih društava koja su prepoznata po dobrim programima i aktivnostima namijenjenim starijima.

Cilj obuke je da učesnici usvoje određeno znanje iz oblasti zdravog starenja, kao i preporuke na koji način treba raditi sa starijima i dovesti ih do nivoa da praktikuju ono što je dobro za njihovo zdravlje. Sve predložene aktivnosti su jednostavne, prilagođene godinama i zdravstvenom stanju starijih. Ideja je da se kroz realizaciju brojnih radionica ne utiče samo na starije, već i na mlađu populaciju kako bi povećali svijest o značaju određenih odluka koje ljudi donose u tom periodu, a koje imaju svoje posljedice u starosti (pušenje, konzumiranje velikih količina alkohola, neredovna ili nezdrava ishrana, fizička neaktivnost).

Crna Gora spada u red evropskih zemalja koje ubrzano stare, a broj starijih je u stalnom porastu. Problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju su brojni: usamljenost, siromaštvo, pogoršanje zdravstvenog stanja, nedostupnost usluga kako zdravstvenih tako i socijalnih. Problemi su još izdraženiji kada govorimo o udaljenim ruralnim oblastima i staračkim samačkim domaćinstvima.

Od februara 2017. godine, Crveni krst Crne Gore započinje realizaciju novog projekta „Zdravo starenje u 6 opština u Crnoj Gori“. Planirano je da volonteri i zaposleni koji prođu obuku za trenere svoje znanje prenesu volonterima koji rade sa starijima u okviru klubova za starije, kućnih posjeta, dnevnih centara… Cilj projekta je da se stariji informišu o raznim oblastima i motiviš za aktivnosti koje mogu da rade, a koje će dovesti do poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja i kvaliteta života.