Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Završene obuke i ovjere za spasioce na vodi: 491 spasilac spreman za turističku sezonu

U sklopu priprema za turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore je, u skladu sa planom, u prethodnom periodu organizovao 4 obuke za nove spasioce na vodi i 13 ovjera za postojeće spasioce. Na kursevima je obučeno 95 novih spasilaca, dok je 396 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. Na taj način je ukupno 491 spasilac na vodi spreman za ovu turističku sezonu. 

 „Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi i iznosi 377, pa su i naše procjene da će biti potrebno angažovati oko 500 spasilaca na vodi. Pratićemo potrebe turističke privrede. Ako one pokažu opravdanim organizovanje još jedne ovjere za postojeće spasioce na vodi, mi ćemo to i uraditi“ – istakao je Milovan Ljubojević, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore. On je podsjetio da je Crveni krst uzeo aktivno učešće u pripremi za predstojeću sezonu od marta ove godine, kada su organizovane i prve ovjere. Obuke su počele početkom maja. Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima i vode ga instruktori, koji imaju međunarodne sertifikate. „Kontinuirano se trudimo da radimo na modernizaciji nastave. Ove godine smo to uradili i kroz nabavku dodatnih spasilačkih sredstava, koja se mogu koristiti u akcijama spašavanja“ – dodao je Ljubojević.

Spasilastvo vjezba jun 2015 1

Iskustvo iz rada spasilaca na vodi pokazuje da do akcija spašavanja najčešće dolazi zbog nediscipline kupača, koji ne poštuju znake upozorenja na plažama, kao ni savjeta spasilaca. O tome svjedoči i Davor Kamidžorac, koji je angažovan kao spasilac na vodi od 2004. godine: „Dešavalo mi se da samo u jednom danu imam 14 intervencija spašavanja, zbog neopreznosti kupača“. On navodi da je biti spasilac veoma human, ali i zahtjevan posao. Iako je profesor fizičke kulture i ronilac, Davor je mnogo toga naučio na obuci za spasioce.

Oni koji žele da postanu spasioci na vodi moraju da ispune određene norme na početnom testiranju, kako bi mogli da pohađaju obuku, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje). Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). 

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.