Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Završena regionalna obuka za djelovanje u nesrećama

Crveni krst Crne Gore je, u Domu solidarnosti u Sutomoru, bio domaćin Regionalnog treninga za članove timova za djelovanje u nesrećama (RDRT), koji je održan od 2. do 9. oktobra 2017. godine, u organizaciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK).

Naime, članovi regionalnih timova, nakon završene obuke, mogu biti na raspolaganju susjednim državama u slučaju nesreća i to onda kada je međunarodna pomoć potrebna. Timovi su obučeni u nekoliko segmenata odgovora na nesreće, kao što su procjena situacije na terenu, zdravlje u vanrednim situacijama, siguran pristup i bezbjednost, uspostavljanje prorodičnih veza, analiza rizika, smještaj, mobilizacija resursa u vanrednim situacijama, itd. Obuci su prisustvovali predstavnici sljedećih nacionalnih društava: Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Turske, Švajcarske, Srbije, Slovenije, Makedonje, Gruzije, Jermenije, Izraela, Crne Gore, uz iskusne predavače iz nacionalnih društava i MFCK i MKCK.

DSC 0247

„Značaj ovog treninga je, prije svega, u ponovnoj aktivaciji i jačanju tima, kroz osposobljavanje novih članova nakon višegodišnje pauze. Važno je što smo realizacijom obuke obnovili koncept regionalne pripremljenosti, sa akcentom na brzu stručnu i tehničku pomoć susjednih nacionalnih društava u slučaju nesreća, kroz jedinstven sistem obuke i usaglašenih procedura za traženje i primanje pomoći, koristeći kapacitete Međunarodnog Crvenog krsta“ – saopštio je Nebojša Medojević, delegat za pripremu za nesreće i krize u MFCK-u. 

Obuka je bila veoma intenzivna i, pored teorijskog dijela, podrazumijevala je dosta praktičnog rada, uz realne vježbe i simulacije. Tako je glavna vježba podrazumijevala pripremu za masovni priliv migranata, što je realna situacija u brojnim zemljama iz kojih dolaze polaznici obuke. Timovi su, pored obilaska terena i razgovora sa svim relevantnim strukturama, morali da naprave plan djelovanja i da podignu kamp u kojem bi bili smješteni migranti.

DSC 0578

Jedan od učesnika obuke i predstavnik Crvenog krsta Crne Gore, Veselin Pajović, je veoma zadovoljan obukom. On je naveo da je, učestvujući na regionalnoj obuci za djelovanje u nesrećama na temu migracija, poboljšao svoje sposobnosti iz oblasti logistike, psiho-socijalne podrške, analize terena, podizanja šatorskog naselja i procjene rizika. „Obuka je bila prilično zahtjevna i sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela, a meni se lično više dopao terenski rad. Mislim da će ovo iskustvo svakako pomoći u poboljšanju kapaciteta Nacionalnog tima za djelovanje u nesrećama, čiji sam član, tako što ću uz pomoć drugih učesnika iz Crne Gore prenijeti stečeno znanje kolegama“, naglasio je Pajović.

Tokom praktičnog dijela obuke, timove je obišao i predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, sa saradnicima, kao i predstavnici Direktorata za vanredne situacije iz Bara. Oni su naglasili zadovoljstvo što se ovakve obuke organizuju, jer se njima jačaju kapaciteti ne samo Crvenog krsta, već se jača saradnja među svim relevantnim strukturama u oblasti djelovanja u nesrećama.

IMG-6bd34816d5fca1c13b7fc38fb0ac9737-V

Regionalnom timu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca se nakon uspješno završene obuke priključilo 32 novih članova iz 15 nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, koji će dalje doprinositi regionalnoj pripremljenosti za odgovor na nesreće. Treningu je prethodio sastanak koordinatora za djelovanje u nesrećama, koji su, između ostalog, razmijenili iskustva, dogovorili pravce za buduću saradnju i usaglasili interese i planove oko budućih zajedničkih projekata i aktivnosti u regionu Jugoistočne Evrope.