Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Završena 11. Evropska regionalna konferencija Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca

Danas je završena 11. Evropska regionalna konferencija Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca koja se održala u periodu od 26-28. aprila u Tbilisiju, Gruzija.
Nakon intenzivnog plenarnog zasijedanja i radionica koje su tretirale tri glavne teme – migracije, zdravlje i klimatske promjene, posljednjeg dana Konferencije usvojen je i dokument pod nazivom Obaveze iz Tbilisija.
Dokument sa 11 obaveza usmjeravaće rad nacionalnih društava i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca u narednom četvorogodišnjem periodu. U dokumentu se između ostalog navodi da će prioritet biti na lokalizaciji djelovanja, gdje nacionalna društva ostaju u središtu svih operacija, uz dobijanje podrške za razvoj kapaciteta neophodnih za djelovanje.

Takođe, kada su u pitanju migracije, neophodno je raditi na međusobnoj razmjeni znanja i iskustava uz sprovođenje humanitarne diplomatije za i sa migrantima i izbjeglicama, nezavisno od njihovoh pravnog statusa i zemlje porijekla.
Klimatske krize su takođe našle svoje mjesto u Obavezama iz Tbilisija a akcenat je na ulaganje u znanje o klimi na svim nivoima i bolje pozicioniranje nacionalnih društava u nacionalne i lokalne klimatske agende.
U segmentu zdravlja, akcenat se stavlja na mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku ali i osnaživanje saradanje sa zdravstvenim vlastima, privatnim sektorom i ostalim akterima kako bi se održao momentum za pozicioniranje nacionalnih društava kao primarnih aktera u zdravstvenom odgovoru.
Lideri nacionalnih društava prisutni na Evropskoj konferenciji su takođe usvojili i izjavu u vezi sa humanitarnom situacijom u Ukrajini, gdje se izražava zabrinutost zbog katastrofalnih humanitarnih posljedica oružanog sukoba u Ukrajini. Izjavom se takođe poziva na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, kao pravnog okvira za zaštitu civila, uključujući i humanitarne radnike. Pozdravlja se ključna uloga nacionalnih društava u Ukrajini i ostalim zamljama koja su obuhvatila više od 1,250,000 ljudi svojom podrškom, uz veliku zahvalnost za više od 41,000 volontera aktivnih u Ukrajini i ostalim zemljama.

Domaćin 11. Evropske regionalne konferencije bio je Crveni krst Gruzije čijim volonterima i zaposlenima dugujemo veliku zahvalnost na posvećenosti, gostoprimstvu i velikoj podršci prije i tokom same Konferencije.