Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Završen projekat „Zdravo starenje – prevencija neprenosivih bolesti u 6 opština u Crnoj Gori“

Crveni krst Crne Gore je u periodu od maja do kraja septembra ove godine realizovao projekat “Zdravo starenje – prevencija neprenosivih bolesti u 6 opština u Crnoj Gori”. 

 Projekat su sprovodile opštinske organizacije Crvenog krsta: Bar, Budva, Kolašin, Bijelo Polje, Nikšić i Plav, a finansijski je podržan od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Cilj ovog projekta je bio doprinos zdravijem starenju i prevenciji neprenosivih bolesti među svim generacijama u Crnoj Gori, pa su aktivnostima bile obuhvaćene različite ciljne grupe: djeca, mladi i stariji (65+).

118583709 2973624422749322 1015821999149299640 n

Projektne aktivnosti su realizovane u izuzetno izazovnim okolnostima usljed pojave virusa COVID19, uz prilagođavanje postojećim preventivnim mjerama u različitim opštinama. I pored toga, sve opštinske organizacije Crvenog krsta uspješno su sprovele sve aktivnosti i ostvarile značajne rezultate.

IMG-3fd8e5760f1f38c348fe988288463d88-V

Za 5 mjeseci realizovano je 36 edukativnih aktivnosti (radionica/prezentacija/časova/individualnog rada) za 1 049 osoba svih generacija (djeca, mladi i stariji). Teme koje su obrađivane su sljedeće: pristup životnog toka – funkcionalna sposobnost, procjena zdravlja, promjena ponašanja, prevencija neprenosivih bolesti, prevencija padova, prevencija socijalne izolacije, značaj zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i učenje tokom cijelog života. Navedene aktivnosti realizovali su obučeni volonteri, gerontodomaćice i ljekari. Zdravo starenje nije samo odsustvo bolesti, već donošenje zdravih odluka tokom života, kako bismo omogućili sebi da budemo i radimo ono što želimo u svim fazama života, uključujući starost. Iz tog razloga aktivnosti su fokusirane na promociju zdravih stilova života u svim uzrastima, kao i na oslobađanje od loših navika koje narušavaju zdravlje, a odnose se na: upotrebu alkohola, cigareta, nezdravu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti. 

IMG-815df26fa913f8ed67786dd0a298a458-V

U svih 6 opština, organizovano je 569 kućnih posjeta za 361 stariju osobu. Prioritet je dat starijim osobama sa sela, koje žive same, socijalno su ugrožene i imaju zdravstvenih poteškoća. Posjete su obavljali ljekari, gerontodomaćice i volonteri, a cilj posjeta je bio provjera opšteg zdravstvenog stanja korisnika i, po potrebi, upućivanje ili povezivanje sa zdravstvenim ustanovama. 

Kreirana je i podijeljena brošura sa preporukama za zdravu ishranu i fizičke aktivnosti, tj. vježbe za održavanje ravnoteže, jačanje i istezanje mišića. Ova brošura će omogućiti ljudima da i u vrijeme smanjenog kretanja i preporučenog/obaveznog boravka kod kuće održavaju fizičku aktivnost kroz redovno vježbanje usklađeno sa njihovim zdravstvenim stanjem i mogućnostima.

U nekoliko opština realizovane su akcije provjere pritiska i nivoa šećera u krvi za sve zainteresovane sugrađane.

20200611 105117

Crveni krst Crne Gore i u narednom periodu planira nastavak aktivnosti zdravog starenja, sa fokusom na pružanje usluga starijim osoba sa sela koje najčešće zbog lošeg zdravlja, nedostatka finansija i udaljenosti od grada nemaju mogućnost redovne zdravstvene kontrole. 

Projekat Zdravo starenje uspješno se realizuje od 2017. godine i na godišnjem nivou obuhvata oko 1000 ljudi različitih generacija.