Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Zajednička izjava predsjednika Međunarodne federacije društva Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca Francesca Rocce i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Petera Maurera povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca

Izgleda da niko nije siguran koliko je mišića potrebno aktivirati za osmijeh. Po nekim izvorima to je 17, drugi smatraju da je oko 12. Ali u okviru Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca glasine govore da je to preko 7 milijardi. Ili, umovi i mišići od gotovo 14 miliona zaposlenih i volontera.

 

Dragi zaposleni, dragi volonteri, ova poruka je usmjerena direktno vama.

 

Svakog dana vi radite sa ljudima koji prolaze kroz najgore trenutke svog života – krize, ratovi i nesreće. Vi ste prvi na licu mjesta kao ambasadori Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Zahvaljujući vama, mi jačamo i naša globalna mreža ima veliki domet – u opasnim i nestabilnim mjestima, neutralnost, nezavisnost i nepristrasnost humanitarnog djelovanja imaju najveću šansu da stignu do onih najugroženijih.

Na Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca želimo da iskažemo zahvalnost na vašem radu i naše puno povjerenje u posao koji obavljate.

Ono što vi radite nije lako. Podložni ste prijetnjama i napadima. Nažalost, svake godine volonteri Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca gube svoje živote, a nas progoni praznina koju oni ostavljajju za sobom. 

Ipak, vaše djelovanje se nastavlja…od spašavanja života, pružanja direktne pomoći preko aktivnosti za oporavak…vi ste uvijek tu.

Upravo tu nesebičnost mi cijenimo…tu strast koja čini naš Pokret tako jedinstvenim. Onima koji kažu da je humanost mrtva – dajemo im 14 miliona primjera da nijesu u pravu.

I to je sasvim sigurno nešto što je vrijedno osmijeha.

Hvala vam.