Претрага
Close this search box.
Za sada 412 spasilaca na vodi spremno za turističku sezonu

Na prethodne 3 obuke za nove spasioce i provjerama za postojeće spasioce ukupno 412 spasilaca na vodi je dobilo ili ovjerilo licencu, čime su stekli mogućnost da budu angažovani tokom nastupajuće turističe sezone.

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi i iznosi 377, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca.

Spasilastvo 2015 foto 1

 Oni koji žele da postanu spasioci na vodi imaju još jednu priliku za to ove godine, na četvrtoj obuci, koja počinje 15. juna u Nastavnom centru Crvenog krsta Crne Gore za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru. Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje). Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

Postojeći spasioci imaju priliku da ovjere svoju licencu na planirane još tri ovjere, koje će biti organizovane u okviru četvrte obuke.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.