Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Za par dana prikupljena značajna pomoć za stanovnike Bosne i Hercegovine i Srbije

Crveni krst Crne Gore je za nekoliko dana sprovođenja akcije prikupljanja pomoći za građane ugrožene u poplavama u Bosni i Hercegovini obezbijedio značajne količine pomoći.
Na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore, otvoren za ove namjene, je danas do 14:30 uplaćen 73 601 euro, dok su do jutros na donatorski broj Telekoma i Telenora poslate ukupno 83 402 poruke.

Crveni krst Crne Gore je od građana, privrednih subjekata i drugih organizacija prikupio velike količine garderobe, hrane i higijenskih artikala. Ovim putem informišemo građane da na zalihama imamo dovoljne količine polovne garderobe i apelujemo da dalje donacije usmjere na konzerviranu hranu, hranu za bebe, sredstva za higijenu i vodu. Crveni krst Crne Gore ne može prihvatati donacije fizičkih lica u vidu lijekova i medicinskih sredstava.

Crveni krst Crne Gore je do sada transportovao jedan kamion pomoći za Srbiju i dva za Bosnu. Brojni privredni subjekti i pojedinci su preko naše organizacije uputili pomoć direktno ka ove dvije zemlje. Mi ćemo dodatne količine pomoći usmjeravati ka Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije, u skladu sa njihovim potrebama i prioritetima.

Kako su poplave zahvatile i jedan dio Hrvatske, Crveni krst Crne Gore je kontaktirao Hrvatski Crveni kiž i ponudio im pomoć. Dobili smo informaciju da oni trenutno imaju kapacitet da sami odgovore na potrebe ugroženih stanovnika, a naše nacionalno društvo će se uključiti u obezbjeđivanje pomoći za Hrvatsku u narednom periodu, ako za tim bude bilo potrebe, o čemu ćemo informisati javnost.

Hipotekarna banka je, u saradnji sa Crvenim krstom, pokrenula kampanju za prikupljanje pomoći za Bosnu i Sbiju, „Vama posvećeni“, koja podrazumijeva aktivnije uključivanje njihovih klijenata i svih građana Crne Gore u obezbjeđivanje pomoći uplatama na žiro račun banke: 520-2923-36.

U filijalama Hipotekarne banke i Pošte Crne Gore, kao i u Roda trgovinama će širom Crne Gore biti postavljene kasice Crvenog krsta, sa ciljem prikupljanja pomoći.

Danas je u posjeti Crvenom krstu Crne Gore boravio ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Bingulac. Na zajedničkom sastanku je dogovoren koordinacioni sistem za efikasniji transport humanitarne pomoći u Srbiju. Gospodin Bingulac je ponovio da je solidarnost koju su građani Crne Gore iskazali sa ugroženim stanovnicima Srbije nezapamćena i posebno se zahvalio Crvenom krstu Crne Gore na predanom angažmanu.

Crveni krst Crne Gore je ponudio Crvenom krstu Srbije i Crvenom Bosne i Hercegovine besplatno ljetovanje za po 30 djece iz ugroženih područja.