Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

XI Mediteranska konferencija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

U Cavtatu, Hrvatska, je od 17 – 19. marta o.g. održana XI Mediteranska konferencija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pod sloganom „Mediteran: Vrijednosti u akciji“, čiji je domaćin i organizator bio Hrvatski Crveni krst.

 

Mediteranska konferencija okuplja 25 nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, zemalja mediteranske regije, povezujući na taj način zemlje Evrope, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Tokom tri dana Konferencije mediteranska nacionalna društva su imala priliku da čuju više o problemima sa kojima se suočavaju zemlje u ovom regionu, da prodiskutuju o tome kako se suočiti sa aktuelnim izazovima i o mogućnostima saradnje, kako unutar Pokreta, tako i sa drugim partnerima i zainteresovanim stranama.

Cavtat

Teme Konferencije u Cavtatu su bile: Migranti (problemi uzrokovani povećanom migracijom stanovništva u području Mediterana); Omladina (značenje mladih članova Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca za uspješan rad nacionalnih društava); Klimatske promjene i zaštita životne sredine (sa posebnim osvrtom na područje Mediterana i značaj mobilizacije volontera) i Socijalni efekti svjetske ekonomske krize.

Cavtat1

Delegacija Crvenog krsta Crne Gore, koja je prisustvovala XI Mediteranskoj konferenciji, je bila u sastavu: Slobodan Kalezić, generalni sekretar; Momčilo Martinović, saradnik za Organizacioni razvoj i Milica Kovačević, saradnik za informisanje. Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore su aktivno učešće posebno uzeli tokom diskusije na temu Klimatske promjene i humanitarne posljedice koje one izazivaju, tokom koje su prezentovane dosadašnje aktivnosti i planovi Crvenog krsta Crne Gore u ovoj oblasti.