Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Volonteri kolašinskog Crvenog krsta posjetili bolesnu staricu

Zdravku Rakočević, 78-godišnju staricu koja živi sama u vremešnoj kući u Prekobrđu, posjetili su, između ostalih, volonteri kolašinskog Crvenog krsta u još jednoj svojoj misiji pomaganja.

 

 

Uvijek posjetu ovom području počnu tako što posjete Zdravku Rakočević. Dopreme pomoć u hrani, unesu drva da budu blizu šporetu jer se vatra ne „pretuljuje“. Odgurne se Zdravka na koljenima da pokaže kako za nju to nije toliko strašno koliko nama izgleda… Kolašinski „crvenokrstaši“ Milan Marković, Ivan Begović, Milan Obrenović, Vukale Marković, uz podršku Veliše Rakočevića, obišli su i 71-godišnju Zlatiju Rakočević. Protekli snijeg je bio bukvalno „zaključao“ u svojoj kući. Prvih dana je čistila oko kuće, a onda je jednog jutra vidjela da je snijeg toliko napadao da ne može da izađe iz kuće. Trebalo je saći do donjeg sprata kuće gdje je bila stoka, gdje su drva. A vrata se od snijega ne mogu otvoriti. Snalažnjiva starica je vidjela da nema drugog izlaza nego da odvali dasku sa poda. Tako je napravila prolaz, nekako postavila stube i spustila se do donjeg sprata. Tu su joj bili i sijeno za stoku i drva za nju. Koliko je to trajalo dana, ne može se sjetiti ova snalažljiva starica.

 

Kolasin_Kod_Zdravke

 

Volonteri Crvenog krsta na osnovu onoga što su uradili proteklih mjeseci, mogli bi napisati pravi udžbenik o humanosti. Od kada je počelo nevrijeme, na motornim sankama i pješice, dopremili su više od 700 paketa, tamo gdje je bilo najpotrebnije, ali i najneprohodnije. Posljednji kontingent pomoći je dopremljen u Prekobrđe, a „pojačan“ je paketima koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do nekih kuća preko rijeke Sjevernice nijesu mogli doći, pa je doprema pomoći organizovana preko sajle…

Tako su i ovi humanisti pokazali da su snalažljivi, ali i izdržljivi, poput gorštakinja i gorštaka kojima su dopremili pomoć. I koji vjeruju svojim životi, pa čak i kad su na koljenima. Kao Zdravka Rakočević.