Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Volonteri Crvenog krsta Crne Gore posjetili Solferino

U periodu od 17. do 23. juna ove godine predstavnici Crvenog krsta Crne Gore boravili su u Solferinu (Italija) i prisustvovali sastanku mladih i tradicionalnoj Fiaccolati koju svake godine organizuje Italijanski Crveni krst povodom obilježavanja godišnjice od rađanja ideje o formiranju Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.

Sastanku mladih prisustvovalo je oko 300 mladih iz 130 zemlja širom svijeta koji su tokom 5 dana imali priliku da uče jedni od drugih, razmjenjuju ideje, iskustva i mišljenje o raznim temama koje su izazov i prioritet u radu. Samo neke od tema su: kreiranje Strategije 2030 koja će usmjeriti dalji rad Pokreta, mladi kao pokretači promjena u društvu sa akcentom na suzbijanje diskriminacije i promociju ravnopravnosti polova, klimatske promjene, alati kojima se procjenjuje uspješnost nacionalnog društva u odnosu na zastupljenost, učešće i motivaciju mladih volontera na svim nivoima organizacije, mentalno zdravlje, liderstvo, djelovanje u nesrećama, pozicija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u svijetu itd. Tokom posljednjeg dana, sastanak mladih posjetili su i Generalni sekretar i Predsjednik MFCK/CP koji su istakli značajnu ulogu koju mladi imaju u Pokretu, kao i u implementaciji svih aktivnosti i unošenju inovativnijeg pristupa u radu. 

IMG 0638

U subotu, 22. juna, organizovana je tradicionalna šetnja zaposlenih i volontera CK/CP (Fiaccolata). Oko 8 500 ljudi iz cijelog svijeta okupilo se u Solferinu kako bi još jednom osjetili snagu humanosti, ljubavi, posvećenosti i prisjetili se istorijskog trenutka kada je 1859. godine rođena ideja o formiranju danas najveće svjetske humanitarne organizacije. Ovogodišnji sastanak mladih, kao i Fiaccolata, bili su posvećeni obilježavanju 100 godina postojanja Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja okuplja 190 nacionalnih društava širom svijeta i uz pomoć miliona zaposlenih i volontera teži sprječavanju i smanjenju ljudske patnje ma gdje ona postojala.