Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

V-IOLA projekat

Crveni krst Crne Gore je početkom 2018. godine započeo realizaciju projekta pod nazivom V-IOLA čiji je glavni cilj promocija inicijative EU volonterizma i izgradnje kapaciteta za prijem volontera u zemljama izvan Evropske unije, konkretno u ovom slučaju Crne Gore i Srbije.

 Naime, projekat obuhvata konzorcijum od 14 partnera, a pored Crvenog krsta Crne Gore, tu su i Crveni krst Italije, Crveni krst Rumunije, Civilna zaštita Italije, Direktorati za vanredne situacije Crne Gore i Srbije, FORS,kao i neke nevladine organizacije iz Italije i Mađarske.

Projekat će trajati do kraja oktobra 2019. godine i ima za cilj sljedeće:

  • promocija partnerstava u odnosu na kapacitete i potencijale inicijative za EU volonterizam;
  • aktivnosti izgradnje kapaciteta u vidu treninga za poboljšanje volonterizma u civilnoj zaštiti, aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa i organizacionog razvoja;
  • podrška kroz proces sertifikacije za EU Aid volonterizam;
  • proučavanje i testiranje aktivacije online volontiranja i njegove implikacije po civilnu zaštitu.

Projekat će sa jedne strane poboljšati kapacitete upravljanja zemalja u kojima se sprovodi (Crna Gora i Srbija), omogućavajući im da se pridruže mreži hosting organizacija (organizacija koje mogu da ugoste volontere iz zemalja članica EU). Na ovaj način će se osnažiti sistemi civilne zaštite i njihove sposobnosti za djelovanje u katastrofama izazvanih ljudskim fatorom ili u prirodnim katastrofama, promovišući inicijative prevencije i pripreme. V-IOLA projekat će takođe promovisati online volontiranje kao integralni dio nacinalnih strategija za smanjenje rizika od katastrofa. 

Neke od glavnih aktivnosti projekta su sljedeće:

  • Inovativni sistem podrške za smanjenje rizika od katastrofa (DRR)
  • Inovativna upotreba komunikacija u podizanju svijesti i DRR
  • Implementacija i testiranje EU online volonterizma u aktivnostima civilne zaštite
  • Trening za predstavnike civilne zaštite, volontere i online volontere
  • Podrška u procesu sertifikacije kroz razmjenu znanja i dobrih praksi

Kroz ovaj projekat, Crveni krst Crne Gore će imati mogućnost da obuči određen broj svojih volontera i zaposlenih u oblasti smanjenja rizika od katastrofa kao i da završi proces sertifikacije za EU aid volontere, tj. da bude organizacija domaćin volonterima iz zemalja EU koji mogu pružiti pomoć tokom vanrednih situacije. 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske komisije – tehnička podrška za izgradnju kapaciteta.