Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Uskoro počinju obuke za nove spasioce na vodi

U okviru priprema za nastupajuću turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore organizuje obuke za spasioce na vodi. Planirano je održavanje četiri kursa, u sljedećim terminima: 29.04-05.05; 20.05-26.05; 02.06-08.06. i 09.06-15.06.2017. godine, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi (Dom solidarnosti u Sutomoru).

Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

CKCG - Spasilastvo Poster 2017-page-001

Ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu su počele krajem februara, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. U periodu od 28. februra do 9. aprila 2017. godine realizovano je pet ovjera na kojima je 179 spasilaca ovjerilo licence. Još jedna provjera će biti održana na bazenu u Budvi (23. aprila) i za nju već ima dovoljno prijavljenih kandidata, pa se svi zainteresovani mogu prijavljivati za provjere koje će biti održane u moru (u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, Dom solidarnosti-Sutomore), u sljedećim terminima: 30. april, 21. maj, 22. maj, 3. jun i 10. jun 2017. godine.

Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, instruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije.

Za ovu sezonu su još 24 plaže dobile status uređenih i izgrađenih kupališta (prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom), pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati više spasilaca nego prošle godine, preko 500. S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane da se prijave za obuku i obezbijede sebi posao u ljetnjim mjesecima.