Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

USAID uručio vrijednu opremu Crvenom krstu Crne Gore

Predstavnici USAID-a (Agencije SAD-a za međunarodni razvoj) su danas, 23. januara 2013. godine, Crvenom krstu Crne Gore uručili vrijednu donaciju, koja sadrži kompletnu profesionalnu opremu za 12 volontera, pogodnu za različite teške vremenske uslove, koja će prvenstveno biti korišćena prilikom vožnje motornih sanki. Crveni krst je ovom prilikom dobio i prikolicu, kao i 4 električna vitla za motorne sanke.

 

 


Nabavka ove opreme je bila jedna od aktivnosti u okviru projekta Nabavka opreme i obuke timova Crvenog krsta za vožnju, pružanje prve pomoći i transport humanitarne pomoći, koji je Crveni krst Crne Gore realizovao uz podršku USAID projekta ekonomskog razvoja.


USAID 2013 1


Ukupna vrijednost projekta je 20.800 €, gdje je USAID projekat ekonomskog razvoja obezbijedio sredstva u iznosu od 14.000 €, iskorišćena za nabavku opreme za timove, a Crveni krst sredstva u iznosu od 6.800 €, koja su upotrijebljena za obuku timova Crvenog krsta za vožnju motornih sanki, pružanje prve pomoći i transport.


Prošle zime, Crvenom krstu je uručena donacija u vidu troje motornih sanki za korišćenje tokom zimskih vremenskih nepogoda, u operacijama spasavanja i transporta pomoći. Obzirom da članovi Crvenog krsta nisu imali iskustvo u upravljanju ovim sankama, od 13-17. decembra na Kopaoniku, Crveni krst organizovao je prvu obuku nacionalnog tima za upravljanje motornim sankama i spašavanje u zimskim uslovima. Tim od 12 volontera je regrutovan u saradnji sa 4 opštinske organizacije Crvenog krsta (Kolašin, Berane, Pljevlja, Nikšić). Članovi tima su imali četiri dana intenzivne obuke za upravljanje motornim sankama, potragu i spašavanje, na osnovama iskustva ekstremnih vremenskih neprilika od početka prošle godine. Obučeni timovi Crvenog krsta biće na raspolaganju lokalnim zajednicama i stanovništvu za vrijeme teških vremenskih neprilika, izazvanih snijegom.


USAID 2013 1


Ovaj projekat je nastavak uspješne saradnje USAID-a i Crvenog krsta, koji su do sada uspješno realizovali inicijative na pomoći onima koji se nalaze u stanjima potrebe i ugroženosti.