Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Uručeni sertifikati Romima za zanate

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa ZOPT-om Centrom za obrazovanje i trening, organizovao je danas, 10. juna 2015. godine, dodjelu sertifikata za 10 odraslih Roma i Romkinja, koji su u proteklom periodu prošli obuku za zanatske djelatnosti.

Kroz projekat, koji je prošle godine podržao Danski Crveni krst, nakon pažljive selekcije, odabrano je 8 Roma i 2 Romkinje, koji su pored teorijskog imali i praktični dio nastave za pomoćna zanimanja molera i keramičara, dok su žene obučavane za zanimanje sobarice. 

Ova aktivnost implementirana je u cilju podsticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, radi podrške integraciji raseljene, radno aktivne populacije Roma/kinja sa Kosova, koji žive u naselju Konik, u težnji da se stvore preduslovi za lakše zaposlenje i povećanje konkurentnosti na tržištu rada ovih lica. 

Dodjela sertifikata Romima 2015 foto

Arben Ajvazi, koji je prošao obuku za pomoćnika molera, zahvalio se na pruženoj mogućnosti za usavršavanje i istakao da se nada da će mu ova kvalifikacija u budućem periodu pomoći da se lakše zaposli i na taj način prehrani svoju mnogobrojnu porodicu.

Rahim Kurteši, koji je prošao obuku za pomoćnika keramičara kaže da bez obrazovanja i kvalifikacija ne mogu ništa postići u životu, tako da apeluje na mlađe pripadnike romske populacije da se školuju i obezbijede sjutra sebi sigurniju budućnost.

Sertifikate su uručivale Vukica Peković, ispred Centra za obrazovanje i trening i Marta Perković, programska koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore.