Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Upoznajte heroje naše zajednice

Crveni krst Crne Gore obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera, kao jedan od najznačajnijih datuma za organizaciju čije se djelovanje prvenstveno zasniva na principu dobrovoljnosti. Crveni krst broji oko 2 000 aktivnih volontera širom Crne Gore. Većinu čine mladi ljudi, od 15 do 30 godina, a u najvećem procentu srednjoškolci. 

 Zar nije ohrabrujuće i puno nade to što je toliko mladih odlučilo da svoje slobodno vrijeme, znanje, energiju i emocije uloži u humanitarni rad? Kada biste proveli samo jedan dan u našoj organizaciji i razgovoru sa volonterima shvatili bi da sa punim pravom ove ljude nazivamo herojima.

Foto 1

Možda svako od vas nema mogućnost da prati sve što ovi ljudi rade za zajednicu, pa koristimo priliku da sa vama podijelimo samo djelić onoga što se svakodnevno odigrava „iza velike zavjese“. Danas, dok čitate ovaj tekst, širom Crne Gore naši heroji vrijedno rade. Neki od njih planiraju svoje druženje sa klubovima starijih, neki su u školi i prenose ideju humanosti na mlađe generacije, govore o tome zašto je važno pomagati drugima i koliko zapravo znači nečije “HVALA”. Baš danas na stotine baka i deka sa osmijehom dočekuje volontere koji ih svakodnevno posjećuju. Uz razgovor i podršku brže i lakše se podnose problemi poput: usamljenosti, siromaštva, nedostatka brige… Dok čitate ovaj tekst u toku je distribucija humanitarne pomoći prikupljene tokom sabirnih akcija. Djeca, pripadnici romske populacije, su baš danas savladala novu lekciju iz geografije, dok zaposleni neke firme uče osnovne tehnike u pružanju prve pomoći. Danas će neko dobiti besplatna invalidska kolica, dok će se djeca tražilaca azila konačno bezbrižno igrati.

Foto 5

Za to što se dešava danas i tokom cijele godine zaslužni su volonteri. Heroji naših zajednica! Heroji koji u svemu i uvijek vide ljude, i ne ostavljaju nikoga sa strane i iza. Heroji koji će svakome, bez obzira na njegovo porijeklo, status, pol, godine, problem, prići na isti način – sa ispruženom rukom i osmijehom. Heroji koji ne samo da glasno govore o problemima, već učestvuju u rješavanju istih. Zbog svega što čine svakog dana, kao društvo, dužni smo im veliko HVALA!

Crveni krst Crne Gore u ime svih zaposlenih, čestita volonterima njihov dan u želji da nastavimo da nižemo zajedničke uspjehe i pišemo istoriju humanosti.

 VOLONTERI, HVALA!