Претрага
Close this search box.
Uplaćena sredstva Crvenom krstom Srbije i BiH za pomoć ugroženima od poplava

Crveni krst Crne Gore je Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije uplatio sredstva koja su prikupljena za pružanje pomoći stanovnicima ugroženim od poplava.
Komisija koja je formirana u Crvenom krstu Crne Gore je donijela odluku da se isti iznos opredijeli za ova dva nacionalna društva, pa je tako Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije uplaćeno po 292 287,89 eura.


Sredstva za ove namjene su prikupljana od početka izbijanja poplava, sredinom maja, do kraja jula, do kada su trajale različite humanitarne akcije. Crveni krst Crne Gore je na početku aktivnosti otvorio dva žiro računa za prikupljanje finansijske pomoći, kod Hipotekarne banke i NLB banke, a u saradnji sa kompanijama Telekom i Telenor je aktiviran humanitarni broj, putem kojeg su prikupljane donacije slanjem SMS poruka. Od strane i u saradnji sa našom organizacijom su sprovedene brojne akcije za prikupljanje pomoći: kasice Crvenog krsta u poslovnicama Hipotekarne banke, Pošte i Roda objektima, humanitarni sportski I muzički događaji, prodaje cvijeća i kolača, sabirni punktovi za prikupljanje hrane, odjeće i obuće i slično.

Ukupno je putem žiro računa prikupljeno 407 662,33 eura. Važno je napomenuti da je prethodno i Societe Generale Banka sredstva koja je prikupila za ove namjene uplatila na račune Crvenog krsta Crne Gore. Sva sredstva donirana putem žiro računa su u potpunosti proslijeđena nacionalnim društvima Crvenog krsta u Bosni i Srbiji. Telenor i Telekom su od svojih korisnika do kraja jula uspjeli da naplate ukupno 176 913,45 eura i ovaj iznos je, takođe, uplaćen, dok će preostala sredstva prikupljena na ovaj način biti uplaćivana kako budu realizovane naplate računa korisnika koji su slali SMS ka humanitarnom broju.

Ovim putem podsjećamo javnost da su do sada, posredstvom naše organizacija, upućene Crvenom krstu Bosne i Crvenom krstu Srbije značajne količine vode, sokova, hrane, higijenskih artikala, obuće odjeće i drugih vrsta pomoći, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 100 000 eura.

Crveni krst Crne Gore je organizovao sedmodnevno ljetovanje za preko 30 djece iz poplavljenih područja Srbije, dok je organizacija ljetovanja za djecu iz poplavljenih područja Bosne i Hercegovine ponuđena i organizacija Crvenog krsta iz ove države.

Ovim putem želimo da se zahvalimo brojnim građanima, organizacijama, institucijama, privrednim i drugim subjektima koji su na razne načine dali svoj doprinos da se preko Crvenog krsta Crne Gore prikupi značajna pomoć za stanovnike Bosne i Hercegovine i Srbije koji su pogođeni poplavama.