Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Unaprjeđenje dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori

PROJEKAT: Unaprjeđenje dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori

 

Cilj projekta jeste da se poveća svijest građana Crne Gore o značaju doborovoljnog davanja krvi, čime bi se doprinijelo povećanom broju dobrovoljnih davalaca, kao i njihovoj poboljšanoj strukturi.

Naime, u Crnoj Gori se broj dobrovoljnih davalaca kreće oko 2,50 % od ukupne populacije, što nije dovoljno za obezbjeđenje sigurnih količina krvi. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da taj procenat bude oko 4 %. Ono što dodatno zabrinjava jeste sama struktura davalaca krvi u Crnoj Gori. I dalje je prisutan veliki broj onih (oko 75%) koji krv daju samo za člana svoje porodice, prijatelja i slično, i spadaju u kategoriju tzv. „porodičnih davalaca“. Težnja je da davalaštvo krvi bude u potpunosti na dobrovoljnoj osnovi. Nisu ni sve kategorije stanovništva ravnomjerno zastupljene među davaocima. Veoma je mali broj žena, mladih, kao i stanovnika ruralnih područja. Takvo stanje je jasno identifikovalo i ciljne grupe na koje će projekat biti usmjeren.

Rezultati koji se žele ostvariti projektom su:

  1. Javnost je bolje informisana o dobrovoljnom davalaštvu krvi, čime će se postići podizanje svijesti o značaju dostizanja sigurnih količina krvi;
  2. Poboljšanja je saradnja izmeđi relevantnih institucija koje djeluju u ovoj oblasti – samo se zajedničkim naporima može uticati na promjenu svijesti javnosti i bolje organizovanje djelovanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi;
  3. Ojačani kapaciteti Crvenog krsta Crne Gore za djelovanje u vaspitno – motivacionoj radu. Crveni krst mora imati jake, prije svega, ljudske resurse, sa kojima bi mogao da realizuje aktivnosti vezane za vaspitno – motivacioni rad u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

 

Kako je generalni broblem u Crnoj Gori mali broj dobrovoljnih davalaca krvi, tako će neke aktivnosti biti namijenjene cjelokupnoj javnosti, dok će posebne aktivnosti biti razvijene za one ciljne grupe, koje su manje zastupljene u strukturi dobrovoljnih davalaca. Tako su planirane projektne aktivnosti sljedeće:

  1. Da bi se javnost bolje upoznala sa značajem dobrovoljnog davanja krvi, biće kreirani posteri i brošure, koji će se dijeliti građanima u svim crnogorskim opštinama. Biće kreiran i TV spot, čije će emitovanje imati za cilj skretanje pažnje na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi – za tu svrhu bi bila u spotu angažovana neka poznata ličnost, kao promoter ovog programa. Planirano je održavanje predavanja i tribina o značaju i procesu davanja krvi, koje su prvenstveno namijenjena mladima u srednjim školama i na fakultetima. Sa djecom u jednoj osnovnoj školi je planirana implementacija pilot aktivnosti – takmičenje među odjeljenjima V i Vi razreda ko će dovesti više roditelja da daju krv. Ova aktivnost će biti realizovana uz održavanje masovne akcije davanja krvi, koja je takođe planirana projektom. Cilj je da se i na ovaj način građanima razbiju predrasude o davanju krvi i pozovu se na samu akciju.
  2. Dobrovoljno davanje krvi se ne može u Crnoj Gori unaprijediti bez aktivnog uključivanja svih relevantnih subjekata. Tako je planirano potpisivanje memoranduma o saradnji sa institucijama, čije je djelovanje bitno za ovu oblast, čime bi se saradnja formalizovala i time u većoj mjeri osigurala implementacija bitnih aktivnosti u dobrovoljnom davanju krvi. U okviru Crvenog krsta djeluje Koordinacioni odbor za dobrovolno davanje krvi. Ovim projektom je planirano održavanje redovnih sastanaka Odbora, sa ciljem boljeg organizovanja ove oblasti, iniciranja donošenja značajnih dokumenata kojima bi se bolje uredilo dobrovoljno davalaštvo krvi u Crnoj Gori. Kako je i u ovoj oblasti uloga medija od velikog značaja, tako je planirano potpisivanje memoranduma o saradnji sa par lokalnih i nacionalnih medija, kako bi se na taj način osiguralo kontinuirano praćenje aktivnosti u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.
  3. Crveni krst Crne Gore mora osnažiti i svoje kapacitete, kako bi obavljao svoj vaspitno – motivacioni rad u ovoj oblasti. To se, prije svega, odnosi na stvaranje dobre baze motivatora za oblast dobrovoljnog davanja krvi. Tako je projektom planirano održavanje obuka za motivatore za predstavnike svih lokalnih organizacija Crvenog krsta. Kako bi se ova oblast bolje uredila, planirano je i kreiranje priručnika za motivatore u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

 

Projekat, kao korisnike, prepoznaje cjelokupnu crnogorsku javnost, starosti od 18 – 65 godina. Posebno će biti obuhvaćeni mladi – srednoškolci i student.

 

Implementacija programa je planirana u svim crnogorskim opštinama, preko mreže lokalnih organizacija Crvenog krsta.

 

Projekat će trajati od septembra 2011. godine do septembra 2012. godine i biće podržan od strane Španskog Crvenog krsta.