Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Unaprjeđenje volonterizma u Crnoj Gori

Crveni krst Crne Gore od početka maja 2020. godine sprovodi projekat pod nazivom “Unaprjeđenje volonterizma u Crnoj Gori”. Projekat će se realizovati u 10 opštinskih organizacija Crvenog krsta, u trajanju od 12 mjeseci, a finansijski je podržan od strane Fondacije Carice Šoken. Cilj projekta je doprinos unaprjeđenju aktivnosti i usluga koje pruža Crveni krst, a kroz povećano, aktivno učešće mladih i generalno širenje znanja među mladima o volonterizmu u Crvenom krstu. 

Organizacije Crvenog krsta koje će realizovati projekat do kraja aprila sledeće godine su: Bar, Bijelo Polje, Nikšić, Tivat, Kotor, Herceg Novi, Mojkovac, Pljevlja, Cetinje i Andrijevica. Sve navedene organizacije će imati priliku da pošalju svoje volontere na akademiju za omladinske lidere. Cilj akademije je usvajanje znanja i liderskih vještina potrebnih za organizaciju i vođenje klubova mladih koji realizuju aktivnosti Crvenog krsta. Teme koje će se obrađivati tokom tri dana su: liderstvo, vještine komuniciranja, rešavanja konflikata, rada sa različitim grupama, vještine organizovanja i vođenja radionica, prezentacija, pravljenje plana aktivnosti, pisanje izvještaja, komunikacija sa medijima i mnoge druge. Nakon završetka akademije obučeni lideri, njih ukupno 20, će imati zadatak da stečeno znanje prenesu volonterima u svojim lokalnim organizacijama i započnu realizaciju aktivnosti u okviru klubova za mlade. 

Volonterizam

Projekat predviđa osnaživanje već postojećih klubova mladih, ali i formiranje novih, pa će se tako u svih 10 opština organizovati prezentacije za učenike srednjih škola sa ciljem informisanja mladih o mogućnostima volontiranja u Crvenom krstu, koje aktivnosti se realizuju, koje su prednosti volontiranja i šta mladi zapravo dobijaju time što svoje slobodno vrijeme posvete humanitarnom radu. Nakon prezentacija, zainteresovani će se prijavljivati omladinskim liderima i podnositi prijave ukoliko žele da budu redovni članovi kluba. Svi klubovi će okupljati svoje članove jednom nedeljno, a njihove prve aktivnosti će biti obuke tokom kojih će novi volonteri savladati osnovne informacije o nastanku Crvenog krsta, misiji, principima i djelatnostima. Nakon toga volonteri će se dijeliti u timove koji će pohađati obuke za određene programe poput: prve pomoći, brige o starijima, borbe protiv trgovine ljudima, psiho-socijalne podrške, dobrovoljnog davalaštva krvi itd. Sa ciljem da se volonteri dodatno motivišu za rad, Crveni krst Crne Gore će organizovati i takmičenje tokom kojeg će se birati najbolje ideje za aktivnosti koje tretiraju neki od problema lokalne zajednice. Za 10 najboljih inicijativa klubovi će dobiti finansijsku podršku za realizaciju, čime će u praksi pokazati stečeno znanje u prethodnim fazama projekta.

Crveni krst Crne Gore je dio mnogih mreža mladih na međunarodnom nivou, a tradicionalno dobri odnosi održavaju se prije svega sa volonterima iz susjednih zemalja. Tako će upravo ovaj projekat omogućiti održavanje regionalnog kampa mladih kojem će prisustvovati oko 50 učenika iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Cilj kampa je prije svega razmjena iskustva i znanja, pa će učesnici iz svih zemalja imati zadatak da prezentuju svoje aktivnosti i tako daju ideju drugima kako oni mogu realizovati slične. Kamp će biti prilika da omladinski lideri iz regiona razgovaraju na temu menadžmenta i motivacije volontera, kao i unapjeđenja saradnje kroz zajedničke projekte i djelovanje Balkanske mreže mladih. 

Završna aktivnost projekta će biti nacionalna konferencija na temu “Značaj volonterizma za mlade i zajednicu”. Crveni krst Crne Gore će pozvati predstavnike relevantnih institucija, organizacija ali i nezavisne eksperte koji će govoriti na temu volonterizma. Pored toga konferencija će biti posvećena i školama i fakultetima sa ciljem informisanja o mogućnostima volontiranja i saradnje, čime bi se svakako obogatila formalna edukacija. 

U sklopu projekta planirana je i distribucija promotivnog materijala koji će sadržati lično iskustvo volontera o brojnim aktivnostima Crvenog krsta.