Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Učili o djelovanju i očuvanju zdravlja tokom epidemije korona virusa

Crveni krst Crne Gore organizovao obuke za volontere 

Crveni krst Crne Gore je od 6. do 8. novembra organizovao dvije obuke za volontere, koje su održane u Domu solidarnosti u Sutomoru, a na temu „Pripremljenost u doba korone“ i „Zdravlje i prva pomoć u zajednici u doba korone“.

Edukacije za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta su realizovane u okviru projekta „Odgovor na COVID19 u Crnoj Gori“, koji podržavaju USAID i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. U okviru projekta se, pored obuka, vrši i podjela humanitarnih paketa za socijalno ugrožene porodice, kao i komunikativne aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o aktuelnoj situaciji.

U Sutomoru su, uz poštovanje svih mjera zaštite, održane dvije paralelne trodnevne obuke koje je pohađalo po 20 volontera iz organizacija Crvenog krsta širom Crne Gore. Cilj obuke „Pripremljenost u doba korone“ je bio da volonteri Crvenog krsta koji su organizaciji pristupili neposredno prije situacije sa korona virusom i koji nisu imali osnovna znanja o organizaciji, radu sa korisnicima, djelovanju u ovakvim situacijama, ista znanja i vještine steknu, kako bi u narednom periodu bili u mogućnosti da se aktivnije uključe u aktivnosti na saniranju posljedica korona virusa. Grupa koja je pohađala obuku „Zdravlje i prva pomoć u zajednici u doba korone“ je imala priliku da stekne dodatna znanja o načinima procjene potreba zajednice i organizovanju odgovora na te potrebe, posebno kad je zdravlje u pitanju, jer je zdravstveni aspekt veoma značajan u doba epidemije COVID-19.

Rad je bio organizovan kroz predavanja, individualne i timske vježbe, koliko su to mjere dozvoljavale. Svakako su radionice bile interaktivne i polaznici su stekli i teorijska i praktična znanja koja će im koristiti u daljem angažmanu, a koja su dobili obavezu da prenesu ostalim volonterima u svojim lokalnim organizacijima Crvenog krsta.

O stečenim iskustvima najbolje govore izjave volontera. Tako je Milica sa Cetinja svoje utiske podijelila na sljedeći način: „Kao novom volonteru Crvenog krsta, ovaj seminar mi je puno značio. Naučila sam dosta novih informacija o samom djelovanju Crvenog krsta i upoznala volontere iz drugih opština. Ovo je za mene „stepenik“ znanja više i radujem se daljem sticanju istog u svom radu kao član ove organizacije“. Nemanja iz Andrijevice je, takođe, veoma zadovoljan obukom, što je i potkrijepio riječima: „Ovim seminarom promijenila se moja svijest i moje razmišljanje, naučio sam nešto novo, a time obogatio svoje znanje. Seminar mi je pomogao i da budem spremniji za regovanje tokom izazovne situacije kakav je COVID-19.“

U okviru projekta je planirano održavanje još dvije obuke, na temu Angažman i odgovornost u zajednicama i Psiho-socijalna podrška za pomagače.