Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Učenici O.Š. “Međuriječje“ brinu o starima

Osnovna škola “Međuriječje”, u septembru o.g. nagrađena je za najbolju projektnu ideju učenika u okviru projekta “Horizonti iz mog ugla”, koji je finansijski podržala Ambasada SAD.


Učenici 7. i 8. razreda ove škole, koji su krajem juna mjeseca učestvovali u ljetnjem kampu djece sa juga i sjevera u okviru kojeg su učili kako da djeluju u svojim zajednicama, kako da razviju programe pomoći za svoje vršnjake i stara lica, volontiraju itd. Aplicirali su za nagradu u vrijednosti od 500 eura, za program brige o starim licima. Učenici ove škole, zajedno sa svojom nastavnicom engleskog jezika i direktorom škole, obišli su stari bračni par u selu Cerovica. Evo šta kažu o svom prvom volonterskom iskustvu:

“Krenuli smo iz škole, spakovali sve u pakete. Od namirnica smo pribavili: brašno, ulje, šećer, sredstva za higijenu, salame, konzerve i paštete, makarone, ponešto slatko (imaju unuke koji ponekad dođu), kafu, začine, plinske flaše, toalet papir, stari hljeb za živinu. Krećemo prema selu koje se zove Cerovica. Udaljeno je od naše škole nekih 10 km, ali je put jako naporan, veliki uspon i mnogo krivina. Krenuli smo u posjetu Mišku i njegovoj ženi Gojki. Žive sami u maloj kući, u veoma skromnim uslovima. Miško je teško bolestan već neko vrijeme, ni žena nije u boljoj situaciji, ali njena bolest je manje opasna. Koristimo situaciju da ih obezbijedimo za zimu, jer je ovaj kraj zimi odsječen, a oni nemaju ni kola, a ni novca da bi obezbijedili sve za zimu. Nevjerovatno je da su baš iz ovog sela svakog dana 4 djevojčice i 1 dječak dolazili pješke u školu, dok nijesu završili 9. razred. Više nemamo nijednog učenika iz ovog sela. U njemu je ostalo samo par domaćinstava sa, pretežno, starijim licima. Miško i Gojka su se obradovali našem dolasku. Kuća je jako stara i mala, nema kupatilo, naravno ni vodu, prostor je skučen, tako da smo jedva stali. Međutim, oni se trude da nas što bolje ugoste. Bez obzira na siromaštvo, u selu nema nikog ko vas neće domaćinski dočekati.”

Učenici iz Međuriječja su uspješno sproveli svoj prvi volonterski zadatak i položili test humanosti.