Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

U toku izrada apikacije „Kako pomoći sebi i drugima“

Svim korisnicima pametnih telefona uskoro će biti na raspolaganju aplikacija koja će sadržati korisne informacije o reagovanju u vanrednim situacijama, pružanju prve pomoći i podršci ugroženim pojedincima i grupama. Izrada aplikacije dio je projekta ,,Kako pomoći sebi i drugima“, koji realizuje Crveni krst u partnerstvu sa Telenor fondacijom.


Prema riječima koordinatorke projekta, Milice Kovačević, u Crnoj Gori postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna različita vrsta pomoći i podrške. Međutim, oni koji žele da pomognu nemaju dovojno informacija o tome kako mogu dati svoj doprinos rješavanju problema te vrste.

,,Cilj ovog projekta je da svima koji su zainteresovani da pomognu drugima damo informaciju o tome koje su grupe ugrožene u Crnoj Gori, koja vrsta pomoći i podrške im je potrebna i kako se mogu uključiti u pružanje humanitarnog odgovora. Ono što je dodatno važno jeste da će aplikacija sadržati i ostale informacije iz oblasti rada Crvenog krsta, kao što su savjeti o pružanju prve pomoći, dobrovoljnom davanju krvi, djelovanju u situacijama nesreća i slično. Vjerujemo da će aplikacija sadržati mnogo korisnih informacija o tome kako pomoći drugima, ali i sebi, kada je to potrebno“, navela je Kovačević.

Korisnici će aplikaciju moći da koriste i bez pristupa Internetu, što je naročito značajno u situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju i lako dostupne informacije.

Očekuje se da će aplikaciju preuzimati prvenstveno mlađa populacija, koja intenzivnije koristi pametne telefone. Ipak, servis je namijenjen opštoj javnosti, jer će sadržati informacije od opšte koristi. Aplikacija će predstavljati još jedan dokaz da se moderne tehnologije mogu koristiti na edukativan i društveno odgovoran način.

U Crvenom krstu Crne Gore zahvalni su Telenor fondaciji što je i kroz ovaj konkurs, kao i mnogo puta do sada, prepoznala kvalitetne projekte koji imaju za cilj podsticanje društveno odgovornog ponašanja.