Претрага
Close this search box.
U Podgorici nastavljeni servisi podrške za život i medijacije u zajednici za osobe sa invaliditetom

Crveni krst Crne Gore i Sekretarijat za socijalno staranje potpisali Protokol o saradnji

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak i sekretar za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica Ivan Terzić potpisali su danas Protokol  o saradnji  u oblasti socijalne zaštite, kojim se konkretizuju zajedničke aktivnosti na pružanju usluga podrške za život u zajednici, usmjerene na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kroz projekte ,,Usluge podrške za život u zajednici za osobe sa invaliditetom“ i „Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom”. 

 Za oba servisa Sekretarijat za socijalno staranje opredijelio je ukupno 100.000 eura iz budžeta za 2021. godinu, što je 20.000 eura više nego prošle godine.

Protokol predstavlja nastavak saradnje, započete u 2018. godini, a nastavljene i tokom 2019. i 2020. godine. Tokom ovog perioda se podrška za osobe sa invaliditetom kontinuirano širila, kako u smislu kvaliteta pruženih usluga, tako i u smislu finansijskih sredstava koje je Glavni grad Podgorica izdvajao za ove potrebe.

IMG 5726

Cilj Protokola je da konsoliduje i razvije odnose i saradnju  Sekretarijata i Crvenog krsta, kako bi zajednički unaprijedio položaj osoba sa invaliditetom. Nastavljena je i saradnja, započeta u pilot fazi projekta, sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja su prepoznata u radu iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom. Ove organizacije su dale svoj doprinos u odabiru korisnika za oba servisa, a na osnovu toga i u odabiru asistenata i biće aktivno uključene u ostale projektne zadatke.

IMG 5723

Na osnovu potpisanog Protokola, Sekretarijat za socijalno staranje, u okviru projekta „Usluge podrške za život u zajednici za osobe sa invaliditetom“ finansira troškove radnog angažovanja jedanaest asistenata, od čega šest sa punim radnim vremenom i dva sa polovinom radnog vremena. Kroz projekat „Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom” obezbijediće se angažovanje mobilnog tima koji se sastoji od socijalnog radnika i psihologa za pružanje psihosocijalne podrške, kao i stručne i materijalne podrške u ostvarivanju prava lica sa invaliditetom. Telenor fondacija je nastavila da pruža podršku projektu, kroz ustupanje na korišćenje telefona za dva asistenta Organizacije gluvih i nagluvih, koji su potrebni za komunikaciju i realizaciju servisa za članove njihovog udruženja, pa ovim putem pozivamo  one kojima je potrebna usluga prevodioca na znakovni jezik u svakodnevnim situacijama da se prijave.

U Sekretarijatu i Crvenom krstu se nadaju da će i ova projekta faza biti uspješna i da će, kroz realizovane servise podrške, kvalitet života osoba sa invaliditetom u Podgorici biti poboljšan.