Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

U Danima Crvenog krsta sprovedene brojne akcije i dodijeljene zahvalnice donatorima

Organizacija Crvenog krsta Crne Gore je obilježila 29. novembar kao Dan Crvenog krsta, kada je navršeno 137 godina od osnivanja ove humanitarne organizacije u Crnoj Gori i prve organizacije Crvenog krsta na Balkanu. Istog dana je počelo i sprovođenje manifestacije „Dani Crvenog krsta“, koja traje do 6. decembra i tokom koje je Crveni krst, na svim nivoima organizovanja, nastojao da intenzivira svoje humanitarne aktivnosti i što potpunije promoviše principe svoga rada i ukupnu humanitarnu misiju.

 

 

DaniCK 2012 1

Opštinske organizacije Crvenog krsta su, u nedjelji između 29. novembra i 6. decembra, sprovele sljedeće aktivnosti:


  • Predavanja, tribine, radionice na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava, tokom kojih su prikazani principi i programi koje sprovodi organizacija Crvenog krsta,
  • Pokazne vježbe u prvoj pomoći,
  • Simulacije vezane za program djelovanja u nesrećama,
  • Promociju dobrovoljnog davanja krvi i akcije davanja krvi,
  • Posjete starim licima i ostalim ugroženim kategorijama stanovništva,
  • Informativno – edukativnu kampanju povodom 1. decembra, Dana borbe protiv HIV/AIDS-a,
  • Obilježavanje Dana volontera, 5. decembra,
  • Akcije sakupljanja humanitarne pomoći,
  • Aktivnosti zabavno – rekreativnog karaktera, koje mogu na kreativan način doprinijeti promociji humanih vrijednosti i podsticanju solidarnosti.


Ove godine je, 1. decembra, u saradnji sa kompanijama Mercator i Voli i drugim lokalnim prodajnim objektima, sprovedena tradicionalna sabirna akcija „Solidarnost na djelu“, tokom koje su volonteri Crvenog krsta prikupljali humanitarnu pomoć za lica i porodice u stanju socio – humanitarne potrebe. Akcija je realizovana u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Bijelom Polju, Herceg Novom, Tivtu, Beranama, Kotoru, Pljevljima, Andrijevici,…


Ovoj akciji je prethodila trodnevna akcija prikupljanja pomoći, koja je realizovana u saradnji sa kompanijom Voli, od 16-18. novembra o.g, u Podgorici, Baru, Nikšiću, Kotoru, Herceg Novom, Bijelom Polju i Tivtu. Ukupni rezultati obje akcije su prikupljenih 1250 paketa pomoći. Paketi se pripremaju prema standardima Crvenog krsta, tako da svaki sadrži osnovne namirnice za četvoročlanu porodicu: brašno, ulje, šećer, tjesteninu i konzerviranu hranu, a pored toga i dodatne artikle, u zavisnosti od prikupljene pomoći.


DaniCK 2012 2 DaniCK 2012 3


Opštinske organizacije Crvenog krsta, koje su organizovale akciju „Solidarnost na djelu“, su već počele sa distribucijom pomoći. Crveni krst Crne Gore je, za one opštine u kojima nije bilo organizovano prikupljanje pomoći, opredijelio određene količine paketa. Tako je poslato po 50 paketa u Andrijevicu, Rožaje i Plav, dok će narednih dana pomoć biti upućena i Plužinama, Šavniku, Cetinju,…

 

Tokom tradicionalne akcije „Solidarnost na djelu“, koja se organizuje povodom 29. novembra, Dana Crvenog krsta Crne Gore, naše opštinske organizacije su prikupile i određene količine polovne odjeće i obuće, koje će, takođe, u narednim danima biti distribuirane ugroženom stanovništvu.


Osnovni kriterijum za podjelu pomoći je stepen ugroženosti i opštinske organizacije Crvenog krsta pripremaju spiskove za distribuciju, u saradnji sa centrima za socijalni rad.


Ovo je dobra prilika i da se uruče zahvalnice donatorima, koji su Crvenom krstu pružili podršku tokom prikupljanja humanitarne pomoći u okviru akcije „Solidarnost na djelu“. Zahvalnice dobijaju: VOLI TRADE DOO, MERCATOR-CG D.O.O, NEREGELIA DOO Podgorica, BERI PROM DOO Podgorica, STADION DOO Podgorica, ATACO DOO Podgorica, FALCON DOO Podgorica, KLIKOVAC DOO Podgorica, SL MONTENEGRO DOO Nikšić, PODRAVKA DOO Podgorica, EXPO COMMERCE Kotor, MONSTATE DOO Cetinje, CARNEX, ĐURKOVIĆ Co, „ANB“ – Trgovina Aleksandar Nilović – Bar, DOO ŠAFRAN – Bar, YU PROMET MARKET MULIĆ C&C Berane, KNJAZ MILOŠ MONTENEGRO, PIPER DOO – KOTOR.


Najveću zahvalnost dugujemo građanima, koji su svojim prilozima omogućili da sakupimo značajne količine pomoći i volonterima Crvenog krsta, koji su svojim angažmanom doprinijeli da cijela akcija bude dobro organizovana.