Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Turnir u malom fudbalu za romsku i neromsku populaciju

Tim za podršku RE (Romi, Egipćani) populaciji u petak, 12. juna, sa početkom u 10 sati, u Kampu Konik 1 organizuje fudbalski turnir, u kojem će učestvovati pripadnici romske i neromske populacije.

Na turniru će učestvovati ekipa FK „Ribnica“, koju čine domicilni Romi; FK „MKM“, u kojem igraju djeca iz kampova Konik; fudbalski tim Centra bezbjednosti, kao i tim „Zajedno protiv droge“, koji čine štićenici ustanove Kakaricka gora.

Utakmice nemaju takmičarski značaj, već su revijalnog tipa, i imaju za cilj zbližavanje romske populacije iz kampova Konik sa ostalim članovima uže i šire zajednice, kao i sa predstavnicima institucija. Ovo je samo jedna u nizu inicijativa koja je dio plana akcije Tima za za podršku RE populaciji, koga čine predstavnici organizacija i institucije, koje se, kroz svoj rad, bave pitanjima Roma. Cilj djelovanja Tima jeste pružanje podrške romskoj populaciji da se što brže i bolje uklopi u crnogorsko društvo. I do sada su realizovane slične aktivnosti, kroz posjete Roma institucijama, kulturnim događajima, organizovanje akcija različitog tipa u okviru kampova i van njih, u kojima su zajedno učestvovali predstavnici romske i neromske populacije. Kako su se ovakve inicijative pokazale veoma korisnim, jer doprinose međusobnom boljem upoznavanju, međukulturološkoj razmjeni, povećanju nivoa tolerancije i senzibilizacije različitih djelova javnosti, sa istima će se nastaviti u narednom periodu.

Pored predstavnika Crvenog krsta Crne Gore, Centra bezbjednosti Podgorica i NVO-a „Help“, koji su organizatori turnira, Tim za podršku RE populaciji čine i predstavnici ostalih relevantnih subjekata: Suda, Tužilaštva, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija koje se bave pitanjima Roma i ostalih, tako da će i neki od njih prisustvovati ovom događaju.