Претрага
Close this search box.
Trening “Izgradnja kulture nenasilja i mira počinje sa tobom (sa mladima)”

U trening centru Crvenog krsta Crne Gore, Domu solidarnosti u Sutomoru, se od 10-17. septembra održava  trening pod nazivom „Izgradnja kulture nenasilja i mira počinje sa tobom (sa mladima)“.


Učesnici treninga, njih 40-ak, su mladi volonteri organizacija Crvenog krsta iz okruženja – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i volonteri iz Crvenog krsta Crne Gore, sa trenerima i fasilitatorima iz Francuske, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Tokom sedam dana učesnici će imati prilike da, kroz teorijsku i praktičnu razmjenu znanja i iskustava, nauče kako promocija kulture nenasilja i mira, kroz neformalnu vršnjačku edukaciju, može dovesti do transformacije pojedinca. Obrazovani i osnaženi mladi ljudi imaju krucijalnu ulogu u izgradnji kulture nenasilja, mira i socijalne inkluzije, i svojim angažovanjem u lokalnim zajedniciama djeluju kao nosioci promjena u ponašanju i zastupaju prava ranjivih kategorija.

Nakon sedmodnevnog treninga, mladi volonteri će steći dovoljno znanja i vještina koje će kasnije dijeliti u okviru svojih organizacija i na taj način uvećati broj obučenih volontera koji će biti nosioci promjena u svojim zajednicama.

Trening u Sutomoru se održava uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, a u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore.  Učesnike je na početku skupa pozdravila i Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, gospođa Jelena Dubak, i poželjela im srećan rad.