Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Treći sastanak nacionalnih društava malih evropskih država

U periodu od 17-18. oktobra 2016. godine, Crveni krst Monaka je bio domaćin trećeg sastanka nacionalnih društava malih evropskih država.

Sastanak je održan u sjedištu Crvenog krsta Monaka, uz prisustvo Crvenog krsta Andore, Crvenog krsta Kipra, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka i Crne Gore. Takođe, sastanku su prisustvovali gdin Elhadj As SY, generalni sekretar MFCK, dr Simon Missiri, šef Regionalne delegacije MFCK za Evropu, kao i gđa Christine Beerli, potpredsjednica MKCK. Skup je otvorio Nj.E Albert II od Monaka, koji je istovremeno predsjednik Crvenog krsta Monaka.

Monako 1

 Nakon kratkog pregleda informacija i stanja za prethodnu godinu, sva nacionalna društva su imala priliku da predstave po jedan projekat koji je implementiran u prethodnoj godini, a za koji smatraju da je vrijedan pažnje. Predstavnici svih nacionalnih društava su takođe imali priliku da prodiskutuju o pitanjima važnim za djelovanje organizacije sa predstavnicima MFCK i MKCK. Pored toga, velika pažnja je posvećena i pitanju migracije.

Premijer Monaka, gdin Serge Telle je organizovao okrugli sto na temu migracije, uz učešće svih nacionalnih društava, kao i predstavnika MFCK i MKCK. Svi prisutni su imali prilike da predstave situaciju u svoj zemlji kada je migracija u pitanju i iskažu zabrinutost zvog sve većeg porasta ksenofobije među građanima Evrope. Generalni zaključak okruglog stola je bio da političari treba da donesu mir, a humanisti pomoć.

Tokom dvodnevnog sastnaka, kolege iz svih nacionalnih društava su razmjenjivali ideje o daljem unaprjeđenju saradnje, kao i konkretnim projektima koji se mogu implementirati. Iskazano je zadovoljstvo postugnutim i uvjerenje da mreža nacionalnih društava malih evropskih država u potpunosti opravdava svoje postojanje. Na kraju sastanka, dogovoreno je da četvrti susret bude na Malti, krajem septembra ili početkom oktobra 2017. godine.

Monako 2

Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore na ovom sastanku su bili Jelena Dubak, generalna sekretarka i Nataša Uskoković, saradnik za međunarodnu saradnju.