Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Transfer sredstava u vanrednim situacijama

Crveni krst Crne Gore je od 21-25. septembra o.g. u Domu solidarnosti u Sutomoru bio domaćin međuagencijskog treninga za prenos sredstava u vanrednim situacijama, koji je organizovala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

<

Skup u Sutomoru je bio održan uz pomoć „Partnerstva zasnovanom na novcu i učenju“, sklopljenog između tri agencije sa velikim iskustvom u novčanim odgovorima na nesreće: Oxfam GB, Save the children i Britanski Crveni krst.

Glavni cilj treninga je bio podizanje svijesti u oblastima koje se tiču programa prenošenja sredstava i građenje relevantnih znanja i obuka koordinatora za djelovanje u nesrećama, koji će biti zaduženi za sprovođenje transfera sredstava u nesrećama. Tokom tri dana rada predstavljeno je novčano programiranje, kao jedan od mogućih odgovora na humanitarne nesreće i različiti tipovi novčanih projekata; pristupi i analize podataka sa ciljem odlučivanja da li su sredstva dovoljna; set operativnih elemenata i mehanizama koji se uzimaju u obzir i planiraju u novčanim tokovima; načini vršenja monitoringa i mjerenja procesa i uticaja novčanih programa i širenje iskustava i znanja među učesnicima. Trening je razvijen za koordinatore programa koji na terenu imaju iskustva u humanitarnim odgovorima i koji treba da donose odluke poslije nesreće prilagođene novčanim programima.

Predavanja su držali nezavisni konsultanti iz Italije i Velike Britanije, a polaznici treninga su bili predstavnici nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca: Španije, Hrvatske, Bugarske, Austrije, Kipra, Izraela, Malte, Finske, Australije, Etiopije, Nepala i Crne Gore, kao i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i organizacija: HelpAge International, Svjetski program hrane, Oxfam GB, Mercy corps. Crveni krst Crne Gore je i ovaj put, dobrom organizacijom treninga i aktivnim učešćem, pokazao da je značajan subjekat u oblasti djelovanja u nesrećama i da se kontinuirano bavi razvojem programa odgovora na nesreće, a Dom solidarnosti mjesto kojem se rado vraćaju kako domaći, tako i strani gosti.