Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Topla riječ i zagrljaj

Harkov, Harkovska oblast

Zlokobni zvuci sirena često prekidani praskom eksplozije, strah koji kida sve ostale emocije, čvrst i možda poslednji zagrljaj kćerke i jedna jedina misao – preživjeti.

Ni nekada topli dom, ni uspomene na najradosnije trenutke…

Prvi dječji plač, krevetac, još neizduvani rođendanski baloni, smjeh i suze radosnice, ne mogu zaustaviti naš red u izbjegličkoj koloni.

Putujemo s koferom punim suza. Hladno je. Ne znamo kako ćemo stići, kad ćemo stići i da li ćemo stići. Hiljadu neizgovorenih pitanja, a odgovora nema. Pričamo o moru, o lijepoj toploj klimi, o prijateljima koji će nas tamo čekati. Pričamo i o tome da ćemo se brzo vratiti u svoju zemlju, da ćemo nastaviti da nadograđujemo uspomene… 

Pričamo samo da bi obuzdali suze.

U Crvenom krstu Budve redovi izbjeglica, naših zemljaka.  Djece, starijih ljudi, uplakanih majki. Registrujemo se, tražimo informacije o pravnom statusu… Nekome treba ćebe, jakna, lijek, nekome hrana, obuća i odjeća. Jednoj petogodišnjoj djevojčici hitan pregled kod ljekara. 

A nekome samo topla riječ i zagrljaj. Na tom mjestu, sa tim ljudima koji su nas dočekali, i koji još brinu o nama povratili smo vjeru u čovjeka.

 

* Od početka krize u Ukrajini Crveni krst Crne Gore pruža podršku ukrajinskim izbjeglicama u vidu informisanja, pružanja psihosocijalne i psihološke podrške, organizovanog učenja jezika, medicinskih asistencija, prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći.