Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Tivćani i Podgoričani najbolji u pružanju prve pomoći

Crveni krst Crne Gore je organizovao 44. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano 11. i 12. juna 2016. godine, u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

Na takmičenju je učestvovalo 16 opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore, i to: Bar, Bijelo Polje, Budva, Berane, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Rožaje i Tivat, sa ukupno 16 ekipa podmlatka i 13 omladine. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se ono realizuje što kvalitetnije, tako da je na ovoj smotri znanja i osposobljenosti za pružanje prve pomoći učestvovalo oko 320 učesnika.

Takmičenje je otvorila Gordana Mijović, predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, koja je u svom obraćanju naglasila važnost poznavanja osnova prve pomoći i podsjetila da su svojom posvećenošću volonterskom radu i obučavanju u prvoj pomoći članovi ekipa usvojili i prave životne vrijednosti. Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici institucija sa kojima Crveni krst Crne Gore sarađuje u okviru programa Prva pomoć, ali i u drugim relevantnim oblastima, i to: Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Direktorata za vanredne situacije,  IPA (Međunarodna policijska asocijacija) Sekcije Crne Gore.

Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, nesreće na plaži, sportske povrede,…

Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, dok su sve ekipe dobile zahvalnice i simbolične poklone. 

Takmičenje je zatvorila Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak. Ona je navela da je za Crveni krst najvažnije da se kontinuirano povećava broj onih koji znaju osnove prve pomoći i da svi učesnici ujedno i pobjednici.

Najbolje rezultate na 44. Državnom takmičenju ostvarile su ekipe prve pomoći:

• u kategoriji podmlatka:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad;

3. mjesto: Ekipa prve pomoći O.Š. “Sutjeska” – Podgorica.

• u kategoriji omladine:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Gimnazije “Slobodan Škerović” – Podgorica;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta – Tivat,

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta – Danilovgrad.

Svi ucesnici

Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. Nagradu su dobili i markiranti koji su najuvjerljivije prikazali povredu/stanje.

Ovaj oblik rada Crvenog krsta je veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim  nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.