Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Timovi Crvenog krsta bili angažovani tokom Sea dance festivala

Crveni krst Crne Gore je tokom Sea dance festivala, koji je održan u Budvi (15 – 17. jul), imao zadatak da, u saradnji sa Hitnom medicinskom službom, vrši sanitetsko obezbjeđenje skupa. Pored toga, predstavnici Crvenog krsta su bili zaduženi za postavljanje šatora i sanitarnih kontejnera.


Na tom poslu bila su angažovana 42 volontera i 6 zaposlenih.

Ekipe Crvenog krsta Crne Gore bile su tokom cijelog održavanja Festivala raspoređene na 4 scene i u kampu gdje su boravili posjetioci festivala. Pored toga, naše ekipe imale su  i dežurstva dan prije i dan poslije festival, kako bi svi posjetioci nesmetano i bezbjedno posjetili i napustili kamp.

Tokom trodnevnog trajanja festival ekipe, koje su obučene u pružanju prve pomoći, imale su ukupno 187 intervencija. Većina intervencija se ogledala u pružanju prve pomoći osobama koje su konzumirale pretjerano alkohol i narkotike, a bilo je i nekoliko izuzetno težih slučajeva (besvjesna stanja, epilepsija, posjekotine sa jakim krvarenjem, otvoreni prelom nosa,…).
Pored intervencija, volonteri Crvenog krsta imali su kontinuirana dežurstva na scenama od 12h do 19h i od 20h do 08h, kao i zadatak da izvlače povrijeđene osobe iz mase i transportuju do vozila Hitne medicinske pomoći ili do improvizovane poljske bolnice, gdje je unesrećenim osobama određen dalji tretman.

Procjenjuje se da je oko 30 000 posjetilaca bilo na Festivalu i možemo da konstatujemo da su naše ekipe izuzetno profesionalno odradile svoj dio posla, a o tome svjedoče i brojne pohvale kako od posjetilaca, tako i od organizatora i ekipe Hitne medicinske pomoći sa kojima je unaprijeđena saradnja.