Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Tajfun Haiyan na Filipinima – godinu dana kasnije

Tajfun Haiyan, označen kao najsnažniji tajfun ikada zabilježen, prije nešto više od godinu dana (8. novembra 2013. godine) razorio je Filipine. Vjetrovi od preko 300 km na sat, praćeni jakom kišom uzrokovali su poplave i klizišta koja su u potpunosti uništila priobalna sela i gradove.


Više od 16 miliona ljudi je bilo ugroženo, a njih oko million je bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Nažalost, u ovoj katastrofi, život je izgubilo oko 6 300 ljudi. Više od 1,1 miliona porodica je ostalo bez krova nad glavom, a ne zna se tačan broj onih koji su ostali bez svih dobara. Uništene su brojne bolnice, domovi zdravlja, škole, dnevni centri, a snadbijevanje strujom i vodom u potpunosti je bilo prekinuto.

Crveni krst Filipina je odmah započeo svoj odgovor na katastrofu uz hitni poziv za pomoć upućen Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca. U prvim momentima nakon nesreće, fokus je bio na obezbjeđivanju hrane, smještaja, zdravstvenih usluga, vode, poboljšanju sanitarnih uslova i sl. Vremenom, odgovor se usmjerio na mjere oporavka i pružanja pomoći onima koji su najugroženiji.

Odgovor Međunarodnog pokreta Crvenog krsta bio je izuzetan. Zahvaljujući apelima i prikupljenim sredstvima od strane brojnih nacionalnih društava i partnera Pokreta, obezbijeđen je materijal za smještaj za 145,000 domaćinstava; 6,081 domaćinstava je dobilo osnovni smještaj, obnovljene su 192 učionice za djecu, 91,200 domaćinstava je dobilo sredstva za oporavak a još uvijek su u toku rehabilitacija i oporavak zdravstvenih ustanova i škola.

Crveni krst Crne Gore je takođe, kroz učešće u apelu Međunarodnog pokreta, dao svoj doprinos saniranju posljedica ove katastrofe na Filipinima. Građani Crne Gore su na žiro račun Crvenog krsta, otvoren u ove svrhe, uplatili 353,76 eura, dok je Crveni krst Crne Gore opredijelio dodatnih 2,000 eura, pa je tako iznos od 2353,76 eura usmjeren Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca koja je koordinirala operacijom pomoći na Filipinima.

Proces oporavka na Filipinima još uvijek traje i biće potrebno još drugo vremena da se saniraju posljedice ove katasrofe.

Više od odgovoru na tajfun Haiyan se može pronaći u izvještaju koji je pripremljen od strane Međunarodnog pokreta nakon godinu dana od tajfuna.
https://www.ifrc.org/Global/Documents/Asia-pacific/1284800-Typhoon%20Haiyan-one-year%20report-EN-LR.pdf

https://www.ifrc.org/typhoon-haiyan