Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan zdravlja: Depresija – hajde da razgovaramo

Svake godine se 7. aprila obilježava Svjetski dan zdravlja. Ove godine je posvećen depresiji, pa je tako slogan obilježavanja „Depresija – hajde da razgovaramo“.

Depresija je sindrom koji karakteriše: nemogućnost uživanja i doživljaja zadovoljstva; neraspoloženje, odnosno intenzivno tužno raspoloženje; smanjena energija, bezvoljnost, gubitak motivacije i interesovanja; tjeskoba, negativne, „crne“ misli; poremećaj funkcionisanja autonomnog nervnog sistema što se odražava na spavanje (naročito rano buđenje), apetit, tjelesnu težinu, seksualne potrebe; kognitivni simptomi u vidu otežanog mišljenja i  koncentracije, oslabljenog pamćenja; osjećanje bezvrijednosti; hronični umor, oslabljena intelektualna i fizička efikasnost; poremećaj socijalnog i porodičnog funkcionisanja; sklonost glavoboljama i drugim bolnim tjelesnim senzacijama; razmišljanja o smrti i samoubistvu; gubitak strpljenja prema bliskim osobama.

Depresija je bolest koja se mora liječiti, jer utiče na ukupan život bolesnika, a ako se ne liječi sve se više pogoršava, a pogoršava i ishod mnogih drugih bolesti. Oboljeli od depresije žive kraće ne samo zbog visoke stope samoubistava, već i zbog veće učestalosti bolesti srca, dijabetesa, cerebrovaskularnih bolesti.

Najuspješnije liječenje postiže se kombinacijom psihoterapije i farmakotrapije, dok se blaže forme depresije mogu uspješno tretirati psihoterapijskim tehnikama poput kognitivne psihoterapije ili racionalno-emocionalno-bihejvioralne terapije.

Broj novooboljelih sa dijagnozom depresivnog poremećaja u Crnoj Gori 2016. je iznosio 1.880 pacijenata, pokazali su podaci iz zdravstveno-informacionog sistema.

Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da će depresivni poremećaj do 2020. godine postati drugi po veličini svjetski zdravstveni problem.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, od depresije pati više od 350 miliona ljudi svih uzrasta širom svijeta, što čini da danas depresija predstavlja na ukupnom nivou četvrti, a u populaciji žena drugi najveći zdravstveni problem.

(Izvor: Institut za javno zdravlje Crne Gore)