Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan prve pomoći – „Prva pomoć za djecu“

Crveni krst Crne Gore u subotu, 10. septembra, obilježava Svjetski dan prve pomoći. Ovaj dan je prilika da se promoviše značaj posjedovanja znanja i vještina u pružanju prve pomoći.

Temom “Prva pomoć za djecu”, ove godine se fokusiramo na djecu, kao našu ciljnu grupu. Dječje povrede su globalni zdravstveni problem. U mnogim zemljama, povrede su vodeći uzročnih smrti kod djece poslije navršenih godinu dana života. Crveni krst prepoznaje djecu i kao značajne pružaoce prve pomoći, ali oni čine i veliki dio populacije koji prima usluge prve pomoći u nesrećama. Vjerujemo da ćemo razviti otpornije generacije, ako djeci obezbijedimo vještine u spašavanju života.

PP infografika 2016

 Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći nije namijenjeno samo djeci, nego i osobama koje rade sa njima i koje se nalaze u njihovom okruženju. Tako i ove godine nastavljamo sa kampanjom “Budi heroj. Spasi živote. Prva pomoć je za sve, svuda”, sa naglaskom da i djeca mogu biti heroji i pomoći sebi, svojim vršnjacima, a i ostalima.

PP poster 2016

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je najveći edukator i pružalac prve pomoći u svijetu. U 2014. godini, više od 15 miliona ljudi je širom svijeta obučeno u pružanju prve pomoći, od strane 116 nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Crveni krst Crne Gore kontinuirano radi na obučavanju stanovništva u pružanju osnova prve pomoći. Kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, radnim organizacijama, organizovanjem lokalnih takmičenja, državnog takmičenja, pokaznih vježbi, svake godine obuku uspješno savlada više od 2000 osoba. Cilj je da se taj broj povećava i na taj način da se smanji broj žrtava koje nastaju usljed neadekvatne i neblagovremeno pružene prve pomoći.

Opštinske organizacije Crvenog krsta će obilježiti ovaj značajan datum različitim vrstama aktivnosti, kao što su: predavanja i radionice prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, posebno za djecu; kampanja za popularizaciju prve pomoći; pokazne vježbe i simulacije;  podjela informativnog materijala i slično.