Претрага
Close this search box.
Svjetski dan prevencije utapanja 2023.

Danas se obilježava Svjetski dan prevencije utapanja kao dan sjećanja na žrtve utapanja širom svijeta i ukazivanja na problem utapanja na svjetskom i evropskom nivou. Utapanje je tihi i skriveni ubica koji prijeti čovječanstvu, međutim važno je istaći da je moguće preventivno reagovati.

Koristimo priliku da zahvalimo svim spasiocima na vodi na njihovom doprinosu. Podsjećamo da u regionu Evrope svake godine 23 000 osoba izgubi život uslijed utapanja ne računajući žrtve poplava, žrtve nesreća u vodenom saobraćaju, nesreće koje se tiču izbjegličkih kriza i samoubistva. Hiljade lica kojima nije pružena pomoć na vrijeme kao posljedice nesmrtonosnih utapanja imaju doživotna oštećenja mozga i druge smetnje.

Svi moraju biti informisani da je utapanje ozbiljan rizik za bezbjednost u vodi koji može biti smanjen unaprijeđenjem plivačkih sposbnosti ukupne populacije i sa više kupališta pod nadzorom spasilaca. Statistički podaci ukazuju da nadzor spasilaca u velikoj mjeri smanjuje rizik od utapanja.

Crveni krst Crne Gore je članica Međunarodne federacije za spasavanje života na vodi (ILS) i ove godine je, kao jedina organizacija za obuku spasilaca na vodi u Crnoj Gori, kroz 4 obuke i 16 provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi za rad na uređenim kupalištima pripremio 670 spasilaca.

U cilju prevencije utapanja, apelujemo na sve kupače da poštuju propise i poštuju mjere koje su zadate istaknutim zastavicama na uređenim kupalištima.

Ne zaboravimo: niko ne mora da se utopi, a svako može da da svoj doprinos smanjenju utapanja!