Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan prevencije utapanja 2023.

Danas se obilježava Svjetski dan prevencije utapanja kao dan sjećanja na žrtve utapanja širom svijeta i ukazivanja na problem utapanja na svjetskom i evropskom nivou. Utapanje je tihi i skriveni ubica koji prijeti čovječanstvu, međutim važno je istaći da je moguće preventivno reagovati.

Koristimo priliku da zahvalimo svim spasiocima na vodi na njihovom doprinosu. Podsjećamo da u regionu Evrope svake godine 23 000 osoba izgubi život uslijed utapanja ne računajući žrtve poplava, žrtve nesreća u vodenom saobraćaju, nesreće koje se tiču izbjegličkih kriza i samoubistva. Hiljade lica kojima nije pružena pomoć na vrijeme kao posljedice nesmrtonosnih utapanja imaju doživotna oštećenja mozga i druge smetnje.

Svi moraju biti informisani da je utapanje ozbiljan rizik za bezbjednost u vodi koji može biti smanjen unaprijeđenjem plivačkih sposbnosti ukupne populacije i sa više kupališta pod nadzorom spasilaca. Statistički podaci ukazuju da nadzor spasilaca u velikoj mjeri smanjuje rizik od utapanja.

Crveni krst Crne Gore je članica Međunarodne federacije za spasavanje života na vodi (ILS) i ove godine je, kao jedina organizacija za obuku spasilaca na vodi u Crnoj Gori, kroz 4 obuke i 16 provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi za rad na uređenim kupalištima pripremio 670 spasilaca.

U cilju prevencije utapanja, apelujemo na sve kupače da poštuju propise i poštuju mjere koje su zadate istaknutim zastavicama na uređenim kupalištima.

Ne zaboravimo: niko ne mora da se utopi, a svako može da da svoj doprinos smanjenju utapanja!