Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan izbjeglica

Crveni krst Crne Gore danas, 20. juna, obilježava, Svjetski dan izbjeglica. Na ovaj dan želimo da podsjetimo na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju izbjeglice na putu do boljeg života, kao i da apelujemo na sve da im na tom putu pomognu.

Svjetski dan izbjeglica je ustanovljen 2001. godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovom teškom položaju širom svijeta. Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju na hiljade ljudi dnevno – djeca, odrasli, stariji – rizikuju svoje živote ne bi li obezbijedili sebi i svojoj porodici mir. Globalna dešavanja nas podsjećaju da moramo biti tolerantniji jedni prema drugima i da moramo imati više razumijevanja za tuđu patnju, za porodice razdvojene ratom, za djecu koja su morala napustiti škole i krenuti nesigurnim putem u nepoznato.

Aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore od momenta nastanka 1875. godine su usmjerene na pružanje pomoći izbjeglicama i u toku svog postojanja smo u kontinuitetu pružali podršku ljudima koji su iz različitih razloga morali da napuste svoje domove, a boravili su u Crnoj Gori. 

dan iybjeglica

Kako je cijeli svijet suočen sa fenomenom migracija i velikim pomjeranjem naroda usled različitih kako prirodnih nepogoda, tako i ratova i siromaštva, tako naša organizacija se još jednom nalazi u situaciji kada je potrebno pružiti pomoć licima koja su napustila svoje zemlje, usljed različitih dešavanja, i nalaze se u Crnoj Gori privremeno ili sa željom da u našoj zemlji trajno ostanu. Svojim aktivnostima, Crveni krst Crne Gore u kontinuitetu pruža podršku, prije svega, u humanitarnom smislu – distribucijom hrane, odjeće, obuće, kao i pomoć u pristupu sistemu zdravstvene zaštite, zatim kroz aktivnosti Službe traženja radi uspostavljanja porodičnih veza i kroz program pružanja psihosocijalne podrške ovim licima. Pored direktne podrške korisnicima, Crveni krst Crne Gore aktivno sarađuje sa svim insitucijama sistema u cilju poboljšanja i koordinacije svih servisa neophodnih za odgovor na potrebe izbjeglica u Crnoj Gori. 

Ove godine posebnom porukom se osvrćemo na neophodnost pružanja podrške i pomoći izbjeglicama usljed novonastale epidemiološke situacije zbog koje su izbjeglice, tražioci azila i migranti dodatno izloženiji rizicima usljed nepoznavanja sistema i jezičke barijere. 

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca se u povodu ovog datuma i u duhu pomocije volonterizma, posebno zahvaljuje volonterima iz zajednice izbjeglica koji svojim volonterskim angažmanom i pružanjem podrške u prevođenju omogućavaju da poruke i pomoć Crvenog krsta stigne do svih onih kojima je potrebna, a koji ne govore crnogorski jezik. 

Crveni krst Crne Gore na ovaj dan želi da podsjeti na značaj podrške izbjeglicama, ali i činjenicu da su izbjeglice itekako značajan dio naše zajednice i upravo različitostima doprinose unapređenju našeg društva.