Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan izbjeglica – “Tako treba!”

Povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, Crveni krst Crne Gore, zajedno sa ostalim evropskim nacionalnim društvima, želi da podsjeti na pravo svih ljudi na pristup međunarodnoj zaštiti.

Crveni krst Crne Gore se priključuo kampanji, pod sloganom “Tako treba!”, koja ima za cilj da podsjeti sve partnere da je traženje azila pravo koje države treba da obezbijede u okviru Međunarodnog prava.

 

Aktivnosti planirane kampanjom su usmjerene na podizanje svijesti među opštom populacijom, donosiocima odluka i liderima mišljenja i isticanju činjenice da pravo pristupa međunarodnoj zaštiti podrazumijeva uspostavljanje adekvatne pravne procedure. Nacionalna društva Crvenog krsta imaju ulogu u obezbjeđivanju podrške i pomoći migrantima, kako bi efektivno zaštitili njihove živote, dostojanstvo i zdravlje.

Crveni krst Crne Gore ima dugu tradiciju u obezbjeđivanju podrške najugroženijim kategorijama društva. U skladu sa svojim mandatom, još od perioda velikih migracija i izbjeglištva stranih državaljana u našu zemlju, tokom devedesetih godina, naša organizacija se trudi da olakša život mnogobrojnim izbjeglicama u Crnoj Gori, prije svega, kroz aktivnosti pružanja humanitarne pomoći i psiho-socijalne podrške.

Od 2003. godine, kada je preuzeo rad na upravljanju Kampom Konik, Crveni krst Crne Gore ima poseban zadatak i ulogu u pružanju pomoći raseljenim Romima i Egipćanima koji su nastanili Kampove Konik 1 i 2, tokom rata 1999. godine. Za oko 2.500 pripadnika RE populacije, u okviru svojih mogućnosti, već deceniju, Crveni krst Crne Gore distribuira humanitarnu pomoć, osnovne životne namirnice, higijenu, pokućstvo, aktivno učestvuje u prosvjećivanju stvanovništva na poljima obrazovanja i zdravlja, pruža psiho-socijalnu podršku, informiše stanovništvo o njihovim pravima, obavezama, statusu u zemlji itd.

Crveni krst Crne Gore radi i na podizanju svijesti i znanja o trgovini ljudima, gdje su kao jedna od ugroženih grupa prepoznati i migranti. U saradnji sa Vladinom kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, sprovode se brojne preventivne aktivnosti na ovom polju djelovanja.