Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan izbjeglica 2023.

Svjetski dan izbjeglica slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili primorani da napuste svoju domovinu kako bi izbjegli sukob ili progon, a Ujedinjene nacije ga obilježavaju u čast izbjeglicama širom svijeta.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica Crveni krst Crne Gore će uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR organizovati prigodan događaj na sportskom terenu u Njegoševom parku u Podgorici u četvrtak, 22. juna sa početkom u 19 časova.

 

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica je: “Nada daleko od doma: svijet u kom su izbjeglice uvijek uključene” i usmjeren je na važnost inkluzije. Ovaj dan je prilika da se još jednom pokaže empatija i razumijevanje za nevolju u kojoj se izbjeglice nalaze i da doprinos njihovom osnaživanju.

 

Crveni krst Crne Gore ima dugu tradiciju pružanja podrške licima koja su napustila svoje domove i spas pronašla u našoj zemlji. Od dolaska prvih izbjeglica u Crnu Goru Crveni krst Crne Gore uz finansijsku podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u opštinskim organizacijama Crvenog krsta organizuje distribuciju humanitarne pomoći, realizuje radionice učenja jezika, kreativne radionice, grupne i individualne radionice na temu mentalnog zdravlja, pomoć pri izradi domaćih zadataka za djecu koja pohađaju školu, aktivnosti u cilju promocije sporta i zdravih stilova života,  te promoviše aktivnu integraciju kroz upoznavnje sa kulturom, istorijom i običajima  Crne Gore.

 

Uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, Crveni krst Crne Gore podržava lica iz Ukrajine koja su utočište pronašla u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji.

 

Uz podršku UNICEF-a su realizovane aktivnosti za pomoć djeci pri izradi domaćih zadataka, te psiho-socijalna podrška za odrasle.

 

Aktivnosti koje Crveni krst Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Britanskog Crvenog krsta su usmjerene na organizovanje info sesija za potencijalno zainteresovana lica o mogućnosti apliciranja za britansku vizu za izbjeglice, pružanje pomoći pri popunjavaju prijave za vizu putem onlajn sistema, te povezivanje sa Britanskim Crvenim krstom i organizacijama civilnog društva u Velikoj Britaniji koje se bave pružanjem sponzorstva za izbjeglice.

 

Uz finansijsku podršku Švajcarskog Crvenog krsta Crveni krst Crne Gore realizuje radionice za prikupljanje informacija o potencijalnom zapošljavanju, pripremi CV-a i razgovora za posao, sesije o socijalnim i kulturološkim razlikama, profesionalnoj komunikaciji, humanim vrijednostima, rizicima i preventivnim mjerama kada je riječ o trgovimi ljudima, te edukativne radionice za mlade u cilju prevencije diskriminacije i stigmatizacije djece izbjeglica.

 

U periodu od februara 2022. godine direktnom podrškom Crvenog krsta obuhvaćeno je 3 995 izbjeglica iz Ukrajine, dok je broj onih koji su obuhvaćeni informativnim aktivnostima mnogo veći. Podijeljeno je 3 550 paketa hrane i higijene, 1 130 bebi paketa, 1 730 setova garderobe, organizovano je 264 radionica na temu mentalnog zdravlja, kao i 327 časova jezika za djecu i odrasle. Aktiviran je call centar putem kog izbjeglice iz Ukrajine mogu dobiti informacije o pravima i obavezama u Crnoj Gori na tri jezika. Takođe, kontinuirano se sprovode aktivnosti u cilju uspješnije integracije i povezivanja sa lokalnom zajednicom.

 

Opštinske organizacije Crvenog krsta će ovaj dan obilježiti na sledeći način:

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bara će organizovati redovne radionice sa djecom i odraslima, a u saradnji sa Organizacijom Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, uz podršku Crvenog krsta Crne Gore, posjetu Spomen sali Crvenog krsta gdje će se izbjeglice iz Ukrajine upoznati sa istorijatom organizacije, ali i sa bogatom kulturom i tradicijom Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budve će Svjetski dan izbjeglica danas obilježiti kulturnim događajem na platou ispred Crvenog krsta Budve sa početkom u 17 časova, a za sva lica sa privremenom zaštitom organizovaće besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor će organizovati radionice za lica iz Ukrajine, kao i Opštinska organizacija Crvenog krsta Tivat iz koje su već ovog vikenda originalnom inicijativom sa izbjeglicama iz Ukrajine doprinijeli međunarodnoj dimenziji manifestacije „Pjat od žućenice“.

 

 

Bilo ko. Bilo gdje. Bilo kada. Svako ima pravo da traži sigurnost.